Vlada KS usvojila prijedloge Inicijative za Bjelašnicu i Igman

Vijesti 14. aug 201917:37 > 17:41
N1

Predstavnici Inicijative za Bjelašnicu i Igman danas su u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo održali radni sastanak sa premijerom Edinom Fortom, ministrom privrede Harisom Bašićem i Kenanom Magodom, direktorom JP ZOI84, prenosi Anadolija.

Na sastanku je razgovarano o prijedlozima konkretnih koraka za rad JP ZOI84 koji su predstavnici inicijative ranije dostavili menadžmentu i koji se u narednom periodu uz finansiranje Vlade KS planiraju implementirati na olimpijskim planinama. Vlada KS za unaprjeđenje uslova na Bjelašnici i Igmanu planira investirati 3,5 miliona KM.

Neke od aktivnosti koje je Inicijativa za Bjelašnicu i Igman predložila, a Vlada KS podržala su izgradnja sistema osnježavanja na stazi Gornja Kolijevka, izgradnja nove ski staze i proširenje postojećeg tehnološkog puta, izgradnja rasvjete na stazi Kolijevka, servisiranje ski liftova BX, Kotlovi i ostalih starih liftova te nabavka donje “underskin” oplate za okretnu stanicu šesterosjedne žičare.

“Vjerujemo da će ovim radovima biti poboljšani uslovi skijanja te da će se sezona produžiti na 120 skijaških dana“, istakli su predstavnici Inicijative za Bjelašnicu i Igman te dodali da će i dalje biti na raspolaganju za svu pomoć i savjete koje mogu pružiti.

Inicijativu za Bjelašnicu i Igman čini grupa građana i građanki koji imaju za cilj promovisanje ljepota i potencijala koje olimpijske planine nude, a posebno unaprjeđenje kvaliteta ski centra. U proteklom periodu inicijativa je realizovala nekoliko aktivnosti kao što su velika akcija čišćenja Bjelašnice, akcija uklanjanja kamenja sa staza te promotivni pohod najljepšim dijelovima Bjelašnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad