Dosadašnji NATO put BiH i regiona

Vijesti 15. aug 201910:49 > 10:57
N1

Godišnji nacionalni program ima 165 strana, od čega se na njih 59 nalaze tablice. Međutim treba reći, kako je riječ je o materijalu koji je jutros dostavljen u kabinete članova Predsjedništva BiH, a koji još uvijek nije usvojilo Povjerenstvo za NATO integracijski proces.

On zapravo ima pet poglavlja, a riječ je sljedećim: politička i ekonomska pitanja , odbrambena i vojna pitanja , pitanja resursa , sigurnosna pitanja te pravna pitanja.

U tom prvom godišnjjem nacionalnom programu govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, financijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih sigurnosnih izazova. No, jasno je zapravo da njegovo usvajanje ne znači da odmah postajemo NATO članica, nego je još mnogo posla pred bh.institucijama.

U Bosni i Herceogivini nekada ranije skoro svi bh. političari težili su tom eurotlanskom putu BiH.

To su najprije pokazali 2009. godine kada su na sjednici Parlamentarne skupštine BIH usvojili Zakon o obrani . Tada su za glasovali i zastupnici SNSD-a , kratko ću samo podsjetiti i na član 84. tog zakona koji kaže da će sve institucije provesti sve reforme za prijem BiH u NATO.

14. prosinca 2006. godine tadašnji predsjedatelj bh. Predsjedništva Nebojša Radmanović u sjedištu NATO-a potpisuje Sporazum o prijemu naše zemlje u Program partnerstvo za mir

Zanimljivo je da su SNSD članovi , poput Nikole Špirića u tome procesu imali aktivnu ulogu, jer je upravo on tada kao predsjedavajući VM potpisao niz strateških dokumenata za intezivniju suradnju BIH i NATO-a.

2009. Nebojša Radmanović potpisuje formalni zahtjev BiH za akcioni plan za članstvo.

Međutim, godinama kasnije događa se obrat.. naime bh. entitet Republika Srpska po uzoru na susjednu Srbiju želi biti vojno neutralna, pa tako entitetska skupština 2017. usvaja rezoluciju o vojnoj neutralnosti

Međutim visoki predstavnik je tada naglasio da ovaj akt nema obvezujući karakter. I dok su tako u jednom dijelu zemlje osporavili NATO put, za to vrijeme priapdnici OS BiH sudjelovali su u brojnim mirovnim misijama širom svijeta, i pokazali su kako da na terenu djeluju zajedno sa drugim članicama NATO-a.

U međuvremenu se od nas tražilo knjženje perpsketivne vojne imovine, a kada je i taj proces skoro doveden do kraja 2018, aktiviran je MAP, te smo dobili poziv da dostavimo ANP-prvi godišnji nacionalni program.

Hrvatska je prvi godišnji nacionalni program predala 2002. godine, trebalo je proći 7 godina kako bi postala punopravna članica NATO-a 2009 godine. 

Kada je riječ o Crnoj Gori , 2006. su započeli pregovore sa NATOom, a prvi ANP predale su 2010, a također nakon 7 godina, 2017. Crna Gora je postala punopravna članica NATOa. Zbog tenzija sa Grčkom, Sjeverna Makedonija je 15 godina predavala svoj ANP, da bi u 2019. godini postala pridružena članica NATO-a, a krajem ove godine očekuje se da će postati i punopravna članica NATO saveza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad