Rusija ''ozbiljno zabrinuta'' za situaciju u Bosni i Hercegovini

Vijesti 15. aug 201915:35 > 15:41
Ilustracija

Petr Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kazao je danas za N1 da je ozbiljno zabrinut situacijom u BiH i činjenicom da vlast nije formirana ni deset mjeseci nakon izbora.

Dodao je da je ključ problema u BiH – formiranje Vijeća ministara.

”Ozbiljno sam zabrinut situacijom u Bosni i Hercegovini. Nefunkcionišu institucije u BiH deset mjeseci nakon izbora. To je pitanje stabilnosti, razvoja, reformi. Očigledno je da ključ za rješavanje problema jeste formiranje Savjeta ministara BiH i za mene je očigledno da bi Vijeće ministara trebalo biti formirano na osnovu zajedničke agende”, rekao je Ivancov danas nakon susreta s Dodikom na Jahorini.

Potom je neke uvjete za formiranje vlasti ocijenio ”kontraproduktivnim”.

‘Sva sporna pitanja trebaju biti riješena samo nakon formiranja instituta vlasti. Neki preduvjeti su kontraproduktivni. To se prije svega odnosi na odluke koje su teške za ispunjavanje. Još uvijek se nadam da je saglasnost moguća. Ali da bi se to desilo, trebaju biti poništeni preduvjeti”, rekao je ruski ambasador Ivancov.

On je dodao da je članstvo BiH u međunarodnim organizacijama

‘Članstvo BiH u međunarodnim organizacijama je pitanje za vlasti u Bosni i Hercegovini. Uslov mog rada jeste nemiješanje u poslove BiH. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami moraju odrediti kako trebaju živjeti. Pitanje ANP je komplikovano i podijelilo je državu”, naglasio je Ivancov.

Detalje obraćanja Milorada Dodika čitajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad