Vlada KS uzima kredit od 15 miliona eura kod EBRD-a za nabavku trolejbusa

Vijesti 15. aug 201916:04 > 16:14
Fena

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 33. sjednice utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju Projekta "Javni prevoz Sarajevo", te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje.

“Radi se o 15 miliona eura zajma kod pomenute banke, a sa kojom su pregovori o realizaciji ovog iznosa održani krajem prošlog mjeseca, pri čemu su usaglašeni tekstovi nacrta tri ugovora. Rok otplate ovog zajma je 15 godina, uz grace period od dvije godine”, objasnio je ministar finansija Amel Kovačević.

Sredstva će biti iskorištena za nabavku novih električnih trolejbusa, jer je jedan od primarnih ciljeva ove Vlade unapređenje i razvoj infrastrukture javnog prevoza u KS, i to kroz pristup nabavke ekološki prihvatljivih vozila.

“Cilj je i da se realizacijom ovog projekta podigne kvalitet javnog linijskog prevoza putnika na nivo evropskih standarda, zaštiti okoliš, unaprijedi sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga u saobraćaju, te poveća ekonomska konkurentnost”,  istakao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Nakon donošenja te odluke slijedi potpisivanje supsidijarnog sporazuma sa Federacijom Bosne i Hercegovine kojim će zaduženje po osnovu uzimanja tog zajma biti preneseno na Kanton Sarajevo.

Vlada je također dala saglasnost i na tekst Sporazuma o priznanju troškova između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad