OSA: Izmišljanje afere sa diplomom novi nasrtaj na Agenciju i direktora

Vijesti 15. aug 201916:21 > 16:25
N1

Rješenje kojim Inspektorat entiteta Republika Srpska traži od Univerziteta za poslovne studija poništavanje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića, saopćeno je iz OSA-e za N1.

“Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OSA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu BiH i njene građane”, naveli su u komentaru za N1. 

VEZANA VIJEST

Ocjenjuju da je pokušaj diskreditovanja Osmana Mehmedagića samo nastavak udara i potpuno je jasno ko stoji iza njih.

“Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditovali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH”, napisali su.

Podsjećamo, na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja diplome Mehmedagić Osmana, izdate od strane „Fakulteta za poslovne studije“ čiji pravni sljedbenik je „Univerzitet za poslovne studije“ Banja Luka, republička prosvjetna inspekcija je 30. jula izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu u navedenoj visokoškolskoj ustanovi, saopćeno je iz Inspektorata RS za N1.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, nadležna inspekcija je donijela prvostepeno Rješenje kojim je „Univerzitetu za poslovne studije“ Banja Luka naloženo da poništi spornu diplomu i istu oglasi ništavom u Službenom glasniku Republike Srpske.

Dalje mogućnosti postupanja u smislu podnošenja žalbe od strane subjekta kontrole, pokretanja drugostepenog postupka, upravnog spora i drugo, definisane su Zakonom o opštem upravnom postupku, saopćeno je iz Inspektorata RS za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad