Bivši zvaničnik Pentagona za N1: Zašto je ANP toliko važan za BiH

Vijesti 15. aug 201916:42 > 17:57
N1

Bivši zvaničnik State Departmenta i Pentagona, a današnji viši direktor u Penn Biden Centru, Michael Carpenter u ekskluzivnom intervjuu za N1 otkriva kolika je važnost ANP-a za Bosnu i Hercegovinu i šta bi to značilo za njeno približavanje NATO-u. Carpenter također komentariše aktuelnu situaciju u regionu, s posebnim osvrtom na moguće reperkusije dogovora između Beograda i Prištine na Bosnu I Hercegovinu.

Prema Carpenterovom mišljenju približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u bi bio veoma dobar potez i ANP je važan element na tom putu koji bi zemlju učinio spremnom na daljnju saradnju s ovom Alijansom.

Godišnji nacionalni plan je osnovni element kroz koji NATO priprema aspirante za eventualno članstvo u NATO-u. Nevjerovatno je važno da zemlje koje aspiriraju da postanu članice ANP uzmu ozbiljno. Na vojnoj strani se bavi nabavkom naoružanja i druge opreme koja je neophodna za članstvo u Alijansi i interoperabilnosti opreme tih zemalja i drugih saveznika. Na civilnoj strani uspostavlja procedure i vojne reforme kako bi bili u mogućnosti da učestvuju u NATO vježbama i operacijama. Zato je veoma važan instrument, zapravo je osnovni element za pripremu aspiranata za članstvo”, kaže Carpenter.

Na naše pitanje o tome gleda na poziciju Srbije koja smatra da treba ostati vojno neutralna, ali kako gleda na poteze Milorada Dodika u tom pogledu, Carpenter smatra da je žalosno što se blokira približavanje Bosne I Hercegovine NATO-u.

“Žalosno je to. Već dugo se zalažem za članstvo Bosne I Hercegovine u NATO-u i mislim da ima veliki broj državljana BiH koji žele da njihova zemlja bude u NATO-u zbog jasnih historijskih razloga. Činjenica da trenutno nema konsenzusa među tročlanim Predsjedništvom mislim da je nesretna, ali je realnost s kojom se danas suočavamo. Mislim da će biti veoma teško za Bosnu I Hercegovinu da napravi napredak prema članstvu u NATO-u sve dok jedan od članova Predsjeništva ima nešto protiv toga. Generalno govoreći ako zemlje regiona ne žele ići prema članstvu u NATO-u, NATO neće biti taj koji će im pristupiti i institirati na tome. Ako Srbija želi biti vojno neutralna to je sasvim uredu znajući njihove okolnosti, NATO i ne bi trebao pokušvati da uvede Srbiju u članstvo, možemo s njima fino sarađivati I kada se nalaze izvan NATO-a”, stav je Carpentera.

Na naše pitanje da prokomentariše stajališta određenih krugova kako je “Bosna i  Hercegovina disfunkcionalna država”, Carpenter ističe da se može saglastiti s tim mišljenjem, ali odbija teret toga staviti na leđa građana BiH.

“Mislim da ste dobro opisali Bosnu i Hercegovinu, ona jeste disfunkcionalna zemlja, ali ne zbog grešaka njenih građana. To je nažalost rezultat političkih struktura koje su uspostavljene u Daytonu i nakon toga. Sramotno je vidjeti zemlju sa toliko potencijala koja propada zbog ovakvog političkog sistema koji vodi do blokada i vodi do toga da treba godina dana da se formira vlast I da će se ista u narednim mjesecima voditi oko imenovanja ministara. Žalosno je, ali je to realnost zbog onog što je urađeno u Daytonu”, ističe Carpenter.

U medijima, ali i političkim krugovima u posljednje vrijeme se vode rasprave o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova. Ovaj američki stručnjak smatra da ta ideja nema velikih šansi.

Mislim da je glavna prepreka razmjeni teritorija između Srbije i Kosova da nema prevladavajuće većine Srba i Kosovara koja bi to podržala, zbog toga mislim da je to ideja bez mnogo potencijala ne samo na Kosovu i Srbiji nego i u širem regionu. Skeptičan sam da bi to moglo raditi. Kritizirao sam SAD i EU jer nisu bile dovoljno kreativne u stavljanju na sto ideja koje bi pomogle dvjema zemljama da krenu naprijed I normaliziraju svoje odnose”, mišljenja je Carpenter.

Tu se uključuje i moguća rasprava o statusu Republike Srpske u Bosni I Hercegovini. Carpenter izražava zabrinutost da bi to moglo dovesti to jednostranih i ishitrenih poteza.

“I da i ne. Ne u smislu da ako se Srbija i Kosovo dogovore da razmijene teritoriju u zamjenu za uzajamno priznanje to je suverena odluka koju su donijele te dvije zemlje. Ako Republika Srpska odluči unilateralno da napravi neke izmjene bez dogovora sa ostatkom Federacije BiH to nije analogija. U praktičnim terminima ako bude razmjene teritorija mislim da će to biti iskorišteno od nekih kako bi bili povučeni unilateralni potezi u Bosni I Hercegovini i bojim se toga”, zaključuje Carpenter.

U videu koji donosimo uskoro pogledajte šta Carpenter ima da kaže o ostaku regiona Zapadnog Balkana, Evropskoj uniji i njenoj budućnosti, politici Donalda Trumpa, opasnostima na svjetskoj sceni te o tome šta očekuje od američkih predsjedničkih izbora iduće godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad