OSCE: Podržavamo potrebu za usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u

Vijesti 16. aug 201915:26 > 15:31
Facebook

Tokom nedavno održanog sastanka sa predsjednikom Suda BiH, u OSCE-u su se saglasili da bi ključna pitanja vezana sa položaj i nezavisnost pravosuđa trebala biti propisana zakonom, a šta bi to trebalo značiti, pojasnili su za N1 iz OSCE-a.

“Misija je nedavno u javnost plasirala nekoliko saopštenja u vezi sa potrebom zaštite nezavisnosti i profesionalizma pravosuđa u BiH. Međutim, također smo jasno istakli da nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija mora biti praćena njihovom odgovornošću i integritetom”, kazali su za N1 iz OSCE-a te dodali:

U vezi sa propisivanjem ovog pitanja zakonom, ističemo stavove iskazane u pismu od 28. maja 2019. godine, koje su VSTV-u zajednički uputili naša Misija, Delegacija EU i Ambasada SAD, gdje se navodi da naša Misija podržava tekuće reforme kojima se uvodi podnošenje izjava o imovinskom stanju nosilaca pravosudnih funkcija i evaluacija rada sudija, jer su te aktivnosti u skladu sa preporukama proisteklim iz stručne recenzije EU, a po našem mišljenju bi poboljšale mehanizme za ostvarenje odgovornosti cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH“.

U nedavno objavljenom mišljenju Evropske komisije, kako su naveli, još snažnije je istaknuta potreba za urgentnim poboljšanjem pravosudnog sistema u BiH, a u OSCE-u su uvjereni da će nedavno usvojene mjere VSTV-a doprinijeti tome, poručuju.

S druge strane, također snažno podržavamo potrebu za usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, koje će dovesti do rješavanja strukturnih pitanja u vezi sa radom Vijeća, te otkloniti probleme u njegovom radu“, naglasili su.

Za N1 su kazali i kako će nastaviti pratiti situaciju u ovoj oblasti sa velikim zanimanjem, te su spremni pomoći pravosudnim institucijama u BiH u njihovim nastojanjima da ostvare vladavinu zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad