Sve spremno za SFF: Ćilim je unikat Bosne!

Vijesti 16. aug 201917:58 > 18:13
N1

Učešće u 25. jubilarnom izadnje Sarajevo Film Festivala uzeće više od 1.500 filmskih profesionalca uz rekordan broj filmova - njih 270. Oni dolaze iz 56 zemalja. Brigu o sigurnosti vodiće više od 300 pripadnika MUP-a KS, a za medijsku realizaciju biće zaduženo više od 1.300 osoba.

Gosti SFF-a dolaze iz europskih i svjetskih zemalja. Neki od njih su prvi put u BiH, dok drugi žele uživati projekcije oskarovaca.

“Nisam znao da Festival počinje 16. augusta, pa sam došao ranije i promijenio sam planove, stigao sam jučer. Slučajnost je da će  masterclass održati Injaritu reditelj iz zemlje iz koje dolazim. Imam karte i tome moram prisustvovati”, rekao nam je Daniel iz Meksika.

“Upravo sam stigla ovdje, prije 10 minuta. Ne mogu ništa trenutno reći, ali sada čini se mirno, lijepo i prijateljski”, kazala je Jess iz Njemačke.

Pažnju domaćih turista privukao je crveni bosanski ćilim koji je zamijenio dosadašnju praksu crvenog tepiha. Inspirisan je ćilimom iz 1930. godine i predstavalja spoj modernog i tradiocionalnog.

N1: Vidimo pravite selfije i za vas je ovo veliki događaj?
“Ovo hoću, tepih da slikam, ovo je unikat Bosne”, rekla nam je jedna Banjalučanka.

A unikatni Destival Bosne i Hercegovine doveo je brojne posjetitelje u Sarajevo. Prema podacima Turističke zajednice za sada je 95 posto smještajnog kapaciteta zauzeto, a sarajevske općine Centar i Stari Grad nemaju više slobodnih kreveta.

Ove godine Turistička zajednica Kantona Sarajevo finansira glavnu nagradu ‘Srce Sarajeva’, koju će dobiti neka velika svjetska zvijezda i ponijet je odavde iz Sarajeva. To nam je neka poseban čast i zadovoljstvo. Pored toga, zadnju noć TZ poklanja nastup DJ Solomona, svjetske zvijezde“, istakao je Nermin Muzur, direktor Turističke zajednice KS.

Svjetske zvijezde Festivala prate i brojne novinarske ekipe koje se trude blagovremeno prenijeti sve ono što SFF donosi svake godine.

Na pitanje koliko je zahtijevno ispratiti SFF, jedna od regionalnih novinarki odgovara.

“Ja možda stvarno nisam objektivna jer ga ja obožavam. Meni stvarno nije teško, mi budemo ovdje i po 12 sati i montiramo do neka doba navečer. Vijesti iz kulture idu jako kasno. Nije teško”, izjavila je Tamara Džebić Šaljan, novinarka HRT-a.

U MUP-u Kantona Sarajevo tvrde da je sve spremno i sa sigurnonosog aspketa SFF-a.

Imali smo više sastanaka sa organizatorom, naložili mjere koje je dužan organizator uraditi u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Oni su preduzeli te mjere i bez ikakvih problema, mi smo sačinili plan, koji podrazumijeva: fizičko, operativno, KDZ i saobraćajno osiguranje“, navela je Suvada Kuldija, portparolka MUP-a KS.

600 medija izvještavaće o Sarajevo Film Festivalu. A tokom trajanje Festivala, ulice Zelenih Beretki i Branilaca Sarajeva biće zavorene od 17 do 2 sata iza ponoći, a iz MUP-a KS preporučuju da se koristi javni gradski prijevoz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad