Svjetski mediji: Sarajevo Film Festival gradi mostove kroz umjetnost

Vijesti 17. aug 201910:52 > 10:56
Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival je preko ruševina od rata postao vodeći filmski festival u Jugoistočnoj Evropi, koji osim filma doprinosi i razvoju televizije kao i kulture - te na 25. godišnjicu postojanja ima mnogo razloga za slavlje.

Ovako počinje tekst jednog od najuglednijih svjetskih magazina – Varietyja koji je kao i mnogi drugi strani mediji ispratio otvaranje 25. Sarajevo Film Festivala koje je upriličeno 16. augsta.

Variety podsjeća da je festival osnovan 1995. godine tokom opsade Sarajeva te je bio među prvim naporima da se ponovo izgradi društvo koje njeguje kozmopolitski duh.

“Sarajevo danas ne igra samo vitalnu ulogu u razvoju filma i TV-a u regiji, nego postaje veliki i značajan globalni partner Aziji, Srednjem Istoku i Južnoj i Sjevernoj Americi”, ocjena je potpisnika članka Eda Meze.

Ovaj magazin podsjetio je na važnost takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, a posebnu pažnju u tekstu koji nosi naziv “Sarajevo Film Festival gradi mostove kroz umjetnost” posvetio je CineLink koprodukcijskom marketu.

“CineLink je najvažniji događaj za film i TV u Jugoistočnoj Evropi”, navode citat Jovana Marjanovića, šefa Industry odjela SFF-a.

Variety posjeća da ove godine na SFF i CineLink dolaze profesionalci iz svih dijelova svijeta, a pomenuli su između ostalih i Funu Maduku koja na ovu smotru dolazi predstavljajući Netflix.

Ben Dalton iz Screen Dailyja donosi tekst pod naslovom: “Sarajevo Film Festival puni 25 godina: Višestruka ekspanzija i Oskarovci koji redefinišu BiH”.

“Prije 25 godina zgrada u kojoj će biti otvoren Cineplexx u Sarajevu bila je mjesto gdje su pobjegli strani novinari dok je rat bjesnio na ulicama. Festival sada ugošćava vrhunske talente, ima svjetske premijere filmova velikih režisera i otvorit će novi multiplex 2020. godine”, napisao je Dalton.

Naravno, svjetske agencije poput Reutersa, AP-a, Xinhua i drugih prenijelu su vijest da su Alejandro Gonzales Inarrituu i Pawel Pawlikowski primli Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

“Sarajevo je jače od ideologija i nacionalizama. Nagrada Srce Sarajeva je izuzetno važna, ovaj festival to nekako sve oslikava”, poručio je.

“Vidio sam Sarajevo u različitim fazama. Prije rata, tokom rata, poslije rata. Ispunjen sam emocijama kada se vraćam u ovaj grad koji je pun paradoksa, kontradiktronosti – ali ima ogromno srce koje pobjeđuje ideologije i nacionalizme”.

Francuski medij France24 navodi da je SFF počeo kao “akt bunta” tokom opsade Sarajeva – a sada dovodi velike zvijezde. Također, podsjetili su i na to da će Počasno Srce Sarajeva dobiti i Isabelle Huppert – koja će primiti nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

The International News podsjetio je na velike zvijezde koje su ranijih godina dolazile u Sarajevo i na SFF, a naveli su Roberta De Nira, Angelinu Jolie, Brada Pitta i Jeremyja Ironsa.

Podsjetimo, 25. SFF otvoren je projekcijom filma “Sin”, bh. režiserke Ines Tanović, koji je prikazan i u Narodnom pozorištu i na Open Air kinu Metalac pred 4.000 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad