Pawel Pawlikowski: Sarajevo je jače od ideologija i nacionalizma

Vijesti 17. aug 201912:34 > 12:37
SFF

Pawel Pawlikovski, dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva izjavio je da je Sarajevo kao grad jače od svih ideologija i nacionalizama. Njemu je na 25. Sarajevo Film Festivalu uručena nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a tokom trajanja 25. SFF-a program Tribute To posvećen je upravo njemu i njegovim ostvarenjima.

“Sarajevo je jače od ideologija i nacionalizama. Nagrada Srce Sarajeva je izuzetno važna, ovaj festival to nekako sve oslikava”, poručio je.

VEZANA VIJEST

“Vidio sam Sarajevo u različitim fazama. Prije rata, tokom rata, poslije rata. Ispunjen sam emocijama kada se vraćam u ovaj grad koji je pun paradoksa, kontradiktronosti – ali ima ogromno srce koje pobjeđuje ideologije i nacionalizme”, dodao je u govoru, prenosi Xinhua. 

Alejandro Gonzales Inarrituu – meksički režiser i vlasnik pet Oscara u Sarajevu je proslavio svoj 56. rođendan, a SFF mu je također uručio Počasno Srce Sarajeva.

SFF

Inarrituu je bio dirnut nagradom, a Mirsad Purivatra, direktor SFF-a je za N1 otkrio da mu je ovaj režiser tokom večere rekao da mu je ovo najdraža nagrada u karijeri.

“Alejandro Gonzales Inarrituu mi je rekao da mu je Srce Sarajeva najznačajnija nagrada. A čovjek ima pet Oscara i brojne druge nagrade. Nikada nije bio dirnut kao u Sarajevu”, ispričao nam je Purivatra.

Sarajevo Film Festival trajaćt će do 23, augusta, a ove godine biće održan pod pokroviteljstvo UNESCO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad