Novac iz BiH stipendira djecu u Burkini Faso

Vijesti 18. aug 201912:08 > 12:13
N1

Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80% stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj mališana ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi savladali čitanje i pisanje.

“Malene zelene tablice na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava”, piše u biltenu Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi.

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hrecegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogola opismenjavanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Finansiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini, iznosi samo 30 konvertibilnih maraka, navode. 

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina bili su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javi i privatni sektor naše zemlje, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso, Emmaus svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu.

Opširnije o temi u Dnevniku u 19 sati na N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad