Hasib Salkić za N1: Dodik rješava geostrateška pitanja u korist Srbije i Kine

Vijesti 19. aug 201910:55 > 11:54
N1

Mandatar u Vijeću ministara ili ANP - oko kojeg pitanja će se politika u BiH prije dogovoriti? Ko koči napredak BIH, ko ispašta i do kad pitali smo predsjednika Liberalne demokratske stranke (LDS) Bosne i Hercegovine Hasibom Salkićom.

“Drago mi je da će (Predsjedništvo BiH) konačno raditi svoj posao. Isključivo nadležnost Predsjedništva BiH je vođenje spoljne politike i odbrambene politike BiH, konačno je nešto iz tog domena u njihovim rukama. Nadam se da će imati dovoljno pameti, razumjevanja i tolerancije da idu ka rješenju”, kazao je Salkić.

Istakao je kako se u BiH dešava sukob Rusije i NATO-a, te da se odvijaju značajni geostrateški procesi:

“Dodik pod parolom rješavanja interesa Srba iz Republike Srpske ustvari rješava neka geostrateška pitanja isključivo u korist Srbije, a u velikoj mjeri u korist Kine. U BiH se rade velika strateška prelamanja”, rekao je predsjednik LDP te dodao:

“Ovdje se zbiva rast interesa Rusije i Kine i Amerike i NATO-a, taktičke igre igrača koji zastupaju jedne ili druge interese, o geostrategiji se radi.”

Govoreći o predstojećim odlukama i dogovorima Predsjedništva BiH kazao je:

“Ovaj trojac je već dugo u politici, mi smo u suštini robovi 30, 40 političara već 25, 30 godina. Našli su dobar mehanizam, na jakim nacionalnim tenzijama. Tenziju prave isključivo radi toga da njihove poltiičke oligarhije, političke strukture ostanu na vlasti.”

Objasnio je da su Preporuke Evropske komisije vrlo jasne no da je potrebno čitati sve tačke:

“Ne može niko reći da EU ovdje ne radi korektno. U preporuci piše veoma jednostavno da se izvori u buduće moraju dobijati po evropskim standardima koji će sluđene građane polako odvajati od okova Dejtonskog sporazuma koji nas je u velikoj mjeri zarobio.”

“Svi smo sluđeni kompletnom poltiikom koja se nepotrebno radikalizirala. Mi moramo tražiti bolje rješenje”, dodao je.

Na kraju istakao je nadu da će “polovično rješenje biti dogovoreno” ali ne misli da će se to desiti ubrzo jer kako je kazao vrijeme normalnog formiranja vlasti je u novembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad