Počasno Srce Sarajeva Timu Rothu

Vijesti 19. aug 201915:47 > 21:56
Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point.

Britanac prepoznatljiv po sjajnoj interpretaciji akcenata svoj debi u glumačkim vodama doživio je 1982. godine u TV filmu “Made in Britain”, gdje je glumio mladog skinheada – Trevora.

Godinu kasnije ostvario je saradnju sa čuvenim režiserom Mikeom Leighom na filmu “Meantime”, za koji i danas tvrdi da mu je jedan od najdražih projekata na kojima je radio. Do preseljenja u Los Angeles gdje je ostvario svoj puni potencijal i dosegao slavu, Roth je sarađivao i sa Stephenom Frearsom na filmu “The Hit”, a 1990. godine glumio je i Vincenta Van Gogha i filmu “Vincent and Theo”.

Pomenute devedesete godine njegov talenat je prepoznao Quentin Tarantino, koji ga je uvrstio u postavu filma Reservoir Dogs, gdje je glumio Mr. Orangea. Moglo bi se poslije ovoga napisati da je ostalo historija – no Roth je nastavio oduševljavati publiku diljem svijeta svakom narodnom ulogom.

Tarantino mu je 1994. godine povjerio i ulogu u “Pulp Fictionu”, a sarađivali su i na filmu “Four Rooms”, čiji je jedan segment režirao Tarantino.

Do kraja devedesetih godina etablirao se u jednog od najprepoznatljivijih glumaca današnjice, a spisak režisera sa kojima je sarađivao je impresivan: Woody Allen, Giuseppe Tornatore, Francis Ford Coppola, Tim Burton, Alexandre Rockwell, Michael Steinberg i mnogi drugi.

Publici je također poznat po TV seriji “Lie To Me” iz 2009. godine.

Roth se 1999. godine okušao i kao režiser, a njegov film “The War Zone” prošao je jako opaženo i kod publike, ali i kod kritike. Od 2010. godine je u producentskim vodama. Izvršni producent je serije Lie To Me, ali i filmova 600 Miles i Chronick.

U filmografiji za 37 godina staža u glumi ima zabilježenih 106 uloga na filmu i TV-u

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad