Kraljevski grad bilježi rekordnu turističku sezonu

Vijesti 19. aug 201917:08 > 19:04
N1

Kraljevski grad Jajce bilježi rekorde kada je turizam u pitanju. Posjetioci iz zemlje, regiona, Evropske unije, Bliskog istoka žele vidjeti nacionalne spomenike, vodopad, ali i Plivsko jezero. U konačnici, 15 posto više turista ove godine. No, dok turisti dolaze, trend odlaska domaćeg stanovništva nije zaobišao ni ovaj bh. grad.

Dolaze čak sa drugih kontinenata, iz dalekih zemalja poput Kine. Uglavnom su u tranzitu, i ne zadržavaju se u Jajcu na noćenju.

“Imamo porodicu, pa smo svratili ovdje. Veoma je lijep, mali grad. Samo jedan dan ostajemo ovdje. Vrlo nam se dojmio, tiho je, prekrasno. Došli smo iz Mostara, ovaj grad mi se više sviđa”, kaže Jeniffer Land, Kina.

Sezona nikad bolja, naredni cilj je tranzitne turiste duže zadržati u gradu.

“Prema našim pokazateljima, nikada nije bilo posjećeno u sedmom i osmom mjesecu kao ove godine.
Najviše turista je iz EU, sa Bliskog istoka, sa Dalekog istoka, Australije, Kanade”, otkriva Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Podaci ove agencije o posjeti nacionalnim spomenicima govore da je najviše evropskih turista posjetilo katakombe i tvrđavu, njih 46 posto.

Domaći posjetioci čine 24 posto, region Hrvatska, Slovenija, Srbija i Crna Gora 20 posto, te 10% turista sa Istoka.

No, dok evropski turisti više pojećuju spomenike kulture, arapski su mnogo brojniji posjetioci prirodnih ljepota, preferiraju vodopad, ali i Plivska jezera.

Jajce posjećuju i domaći turisti. Posao i zadovoljstvo ovdje je spojila i youtuberka iz Sarajeva Big mama.

“Super, utisci su prekrsani. Ne kažu džabe da je ovo muzej pod vedrim nebom. Definitivno jeste”, ističe Big mama.

Prodavci suvenira osjete da je došla i dijaspora.

“Svake godine tri puta dolazim, a prije 19 godina sam otišao u Italiju. Tamo radim i živim, ali svaki avgust sam u Bosni. To je kratkotrajni povratak, ne mislim se vratiti. (Bez obzira na naostalgiju?) Dok god se ne promijeni stanje, nema povratka”, poručuje Tiro Began, Italija.

Stanje, makar u metalskoj privredi je bolje, radnika treba, kaže načelnik Edin Hozan. Svjestan je ipak problema odliva stanovništva.

“Imamo jedan paradoks da treba i nama ljudi, a da naši ljudi odavde odlaze. Ali, dobri bravari, zavarivači, CNC operateri, mašinski inženjeri…to treba, to je oblast koja je u Jajcu najrazvijenija, to je fundament naše privrede”, kaže Hozan.

Jajce ima blizu 30.000 stanovnika, što je u odnosu na popis iz 1991. godine manje za skoro 15.000. Koliki je trend odlaska u posljednjih šest godina, niko sa sigurnošću ne precizira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad