Kukić: Dva scenarija u utorak – vitalni interes ili da se Dodik pravi blesav

Vijesti 19. aug 201918:09 > 18:18
N1

Slavo Kukić, politički analitičar i univerzitetski profesor za N1 je kazao da su na najavljenim sjednicama Predsjedništva Bosne i Hercegovine za 20. august moguća dva scenarija, ali je dodao kako to neće biti nikakav Dan D za BiH.

“Koliko smo se mi ovih Dana D u zadnjih 30 godina nagledali, a niti jedan nije bio niti će biti ovaj sutra. Niti će se išta specijalno dogoditi. Sve je u funkciji produženja agonije bh. društva. Jedan od dana zbog kojih ljudi pakiraju kofere i kupuju kartu u jednom smjeru. Jedan od dana gdje se javlja mučnina ljudima”, kazao je Kukić komentarišući najavu dvije sjednice Predsjedištva BiH.

Sjednica će se održati, svako će imati svoja tumačenja – a od svega što se najavljuje – neće biti ništa, dodao je u razgovoru.

Prema najavama tročlano Predsjedništvo u sastavu Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik bi trebali razgovarati o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH i ANP-u.

Kukić je ponovio da je to samo bacanje prašine u oči “neukom svijetu”.

“Teoretski, može se dogoditi nekoliko stvari. Tko zna šta se iza vrata razgovara. Da ANP bude na sjednici Predsjedništva, da Dodik, kako ne bi izišao pred javnost prljava obraza glasa protiv, a da Komšić i Džaferović glasaju za”, kazao je.

Onda su moguća dva scenarija – naveo je i kazao:

“Dodik može da potegne pitanje vitalnog nacionalnog interesa u NSRS-u, a drugi je da se pravi blesav i da odluka bude usvojena. Šta će se dogoditi – vidjet ćemo. Objektivno – oba scenarija su moguća”, izjavio je.

Komentarisao je Kukić i reducirani ANP.

“To je bacanje prašine u oči. ANP je tempo prilagođavanja svake zemlje na koju se odnosi po pravilima igre NATO grupacije. On može biti više ili manje intenzivan. Na BiH je da taj tempo sama odredi. Ako bude da je reducirani ANP – to će značiti da je ipak prihvaćen, ali nije prihvaćen u onom intenzitetu gdje je bio predložen. Svaka priča o negiranju priključivanja NATO paktu otpada, jer je ANP prošao”, kazao je u razgovoru Kukić za N1.

Ocijenio je kako postignuti dogovor koji su potpisali Izetbegović, Dodik i Čović nema niti jednu tačku koja formuliše odgovornost i koja isključuje mogućnost različitih tumačenja.

“To je znao i Wigemark”, poručio je.

“Njega je zanimalo samo da ode sa nekim zadatkom kojeg je tehnički ostavio iza sebe i da stvori pretpostavke za novu funkciju”, rekao je Kukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad