Džaferović: Samostalno vršiti takve akcije nije legalno

Vijesti 20. aug 201912:38 > 12:52
N1

Nakon što je jedna sjednica Predsjedništva sa zakašnjenjem od pola sata održana, a druga, vanredna, otkazana - oglasio se i član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

“Uzrok ovih problema koje danas imamo je unilatiralno nastojanje predstavnika iz Republike Srpske da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi ANP u okviru odobrenog MAPa. Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja. Ukoliko neko misli da stvari treba da idu drugačije onda to treba da testira kroz institucije BiH. Samostalno bez odluke institucija vršiti takve akcije niti je legitimno niti je legalno. Uzrok problema je u tome, u nepoštovanju principa vladavine prava”, objasnio je Džaferović.

Govoreći o NATO putu Bosne i Hercegovine kazao je da ne zna “šta bi mogao biti drugi put, nikako ne može put biti paricijalna primjena ovog principa i ponašanje da se neki zakoni poštuju, neki ne.”

Nakon današnje sjednice Milroad Dodik, član Predsjedništva iz Republike Srpske kazao je da bi se mogao povući iz koalicije, Džaferović je rekao kako za njega ne postoje druge opcije:

“Da li će gospodin Dodik napustiti koaliciju ili ne to je stvar njega i njegove stranke. Ja mislim da mi imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na državnom nivou i da ne bi trebalo tim pitanjem usložnjavati proces formiranja vlasti.”

Izrazio je nadu da proces formiranja vlasti neće dugo trajati, no da na štetu principa vladavine prava ne treba ništa raditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad