Nović za N1: Nije sporan ANP, nego i želja pojedinaca da SNSD ne bude dio vlasti

Vijesti 20. aug 201917:26 > 17:56
N1

"Nije sporan samo ANP, nego želja pojedinaca da SNSD ne bude dio vlasti. To je bilo pitanje tri lidera koji su bili pobjednici izbora. Dogovor je bio da tri najodgovornija lidera potpišu sporazum, kazao je za N1 Sredoje Nović, izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Mislim da smo korak bliže ulasku u slijepu ulicu i nije iznenađenje što je ovakav razvoj događaja s obzirom na period ponašanja nakon potpisivanja. Građani su gajili jednu posebnu želju da se formira vlast u BiH ali do toga nije došlo. Sve sam manje optimista da će doći do formiranja vlasti na nivou BiH”, kazao je Nović povodom današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Povodom potpisivanja, sada već čuvenog, sporazuma između vladajućih stranki o formiranju vlasti, kazao je:

“Treba odati priznanje na jednom demokratskom i korektnom ponašanju gospodina Wigemark koji se na jedan principijeln način ponašao. Napravljen je prijedlog sporazuma, ponuđen je sve tri stranke. Gospodin Wigemark ni u jednoj tački nije tražio da se unese njegov stav nego su lider ipostizali jedinstvo. Ne znam otkud danas nekome da priča o ANP, kada je apsolutno jasno bilo na tom sastanku da se taj program neće slati i da je lider gospodin Dodik jasan od početka”.

“Ko ne govori istinu?

Ne želim da govori da li neko izbjegava istinu ili ne, ali odgovorno tvrdim svi koji su bili su čuli i svima je bilo potpuno jasno šta je kazao Dodik. Vrlo jasno piše da je potreban pristanak svih nivoa vlasti. Na tu temu je razgovarano vrlo dugo i došlo se to takve formulacije. Nije sporan samo ANP, nego želja pojedinaca da SNSD ne bude dio vlasti.  To je bilo pitanje tri lidera koji su bili pobjednici izbora. Dogovor je bio da tri najodgovornija lidera potpišu sporazum”, kazao je Nović.

Šta ako ne bude dogovora?

“Vidjećemo šta će se desiti, a mislim da SNSD onda i nema nijednog razloga da dalje insistira da se formira vlast. SNSD tada može lagodno i mirno da ode u opoziciju. Bez SNSD-a nema vlasti na nivou BiH. To je suština, a svi drugi koji se igraju oko toga, neka je formiraju”, kazao je Nović i dodao:

“Ne može se formirati ni Predstavnički dom, a ne samo Dom naroda. Da bi se Predstavnički dom fomrmirao, komisije moraju biti formirane”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad