Roth za N1: Zbog koga sam prvi put odlučio posjetiti Sarajevo

Vijesti 20. aug 201920:16 > 20:21
N1

Slavni britanski glumac Tim Roth večeras je prošetao bosanskim ćilimom 25. Sarajevo Film Festivala (SFF). Roth je dočekan ovacijama, a potom je dijelio autograme i fotografisao se s okupljenim fanovima.

Rothu će večeras na ceremoniji u Ljetnom kinu Raiffeisen biti dodijeljena nagrada Počasno srce Sarajeva za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Tim Roth rođen je u Londonu, a trenutno živi u Los Angelesu. Karijeru je izgradio igrajući živopisne likove u nizu nezavisnih filmova. Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina “Psi iz rezervoara” i “Pakleni šund”.

– Dobro došli u Sarajevo, recite nam jeste li zamišljali Sarajevo ovako?

“Sve je ovako, ovo je festival – nevjerovatno. Sviđa mi se”, kazao je Roth.

– Zbog koga ste odlučili doći u Sarajevo?

“Bio je to Mišel Franko, on je meksički režiser s kojim sam radio dva puta. Jednom kao sa režiserom, drugi put kao sa producentom. Počet ćemo raditi opet u januaru, pravimo film. Govorio mi je da dođem, njemu se sviđa ovdje”.

– Kakvi su vam planovi za večeras?

“Ovdje sam i onda se moram vratiti nazad na posao”.

– U petak svi očekuju Tarantinov film, možete li nam ispričati malo o vašoj saradnji, o vašem prijateljstvu sa Tarantinom?

“Volim ga. On je jedan od onih ljudi – ako izuzmete da je nevjerovatan režiser, on je nevjerovatan scenarista. Kada uzmete scenario, nema potrebe za improvizacijom. Sve je tu. Neočekivano, zabavno i uzbudljivo. Volim ga”.

– Bliski ste sa Tarantinom, da li ga Sarajevo može inspirisati da dođe ovdje i režira?

“Ne znam šta radi. Znam da je rekao da će snimti još jedan film. Ne znam gdje će biti. Ali znam da će biti još jedan film. Bilo bi sjajno ovdje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad