Ilija Cvitanović: Očito je da se između Dodika i Izetbegovića lome koplja

Vijesti 21. aug 201908:54 > 09:16
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su se dogovorili da još uvijek dogovora u vezi sa mandatarom Vijeća ministara kao i da nema ANP-a, a provjerili smo kako rasplet cijele priče vidi Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a imaju rok do 5. septembra da formiraju novu vlast, a o tome da li je to moguće, Cvitanović je rekao: “Ipak su dostigli dogovor da nema dogovora; bolje da su ušli u ovu situaciju nego da preglasavaju jedni druge. To bi nas još više vratilo unatrag. Lideri stranaka su ostavili prostor da pokušaju doći do kompromisa i nose preveliku odgovornost za ovu državu da ne bi došlo do kompromisa. Očekujem da će pokazati ozbiljnost prema svima nama i da će imati mandatara ili bar dogovor. Ja sam se bojao goreg scenarija, da će ući u konfrontacije i da će se stvari vratiti na novi početak. Ipak jednu dozu optimizma imam u sebi i vjerujem da zbog svega što se događa, i međunarodne zajednice koja se uključuje u procese rješavanja problema, i zbog ukupne situacije u okruženju, da ćemo taj minimum uraditi. Kompromis je ono što može pokrenuti procese u BiH“.

Upitali smo ga i kako bi on formulisao taj dogovor.

Što se tiče NATO puta BiH i u Evropsku uniju a koji se tiče hrvatskih politika, tu nema dvojbi. Jedino ispravno – i ono što će donijeti nešto dobro BiH – jesu euroatlanske integracije. S druge strane imate jedan narod koji očito nije spreman prihvatiti u ovom trenutku na ovaj način da se taj put jasno definira i da se krene tim putem. U tom prostoru, jednom izbalansiranom izjavom u kojoj će se jasno odrediti da se ide i prema NATO-u a da se formira Vijeće ministara, da se nakon formiranja ubrzanim koracima pristupi razgovorima sa NATO-om i pristupanja k NATO-u, to je nekakva izbalansirana izjava koja bi mogla dati optimizam da se u ovoj državi može doći do dogovora“, komentarisao je predsjednik HDZ 1990.

O tome da li se lideri stranaka međusobno optužuju za neuspjeh je rekao: “Ova koalicija je prilično narušila povjerenje i više nije na razini na kojoj bi trebalo biti. Pozivam i ja da se poštuje izborna volja svih naroda. Mi još nemamo ni u FBIH ni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao ni na razini Vijeća ministara vlast i jedino logično rješenje je poštivati volju naroda. Ne gleda se kako žive svi građani u BiH, u kojoj su situaciji. Iseljavanje iz BiH je nikada gore”.

Cvitanović je za N1 govorio i o tome kako građani žive u HNK te poručio “kako se politika odnarodila od vlastitog naroda”.

“Imali smo izbore za druge razine vlasti. Evidentno je da je trenutak za promjenu djelovanja svih i završetak ovih teških pitanja oko kojih se nadmećemo oko istih pitanja i kompromis je ključ za sve i za ANP i Vijeće ministara i izborni zakon”, istakao je.

U jednom trenutku sam vjerovao da je postignut dogovor. Posrednik je bio Wigemark koji je uložio veliki trud da pokaže da se može postići dogovor. No, nakon dan-dva svi su počeli tumačiti šta je dogovoreno, i tad je bilo jasno u kojem će pravcu dogovor ići. Neka ponovo trojka sjedne i razjasne šta je dogovoreno, da napokon zatvorimo priču oko formiranja vlasti“, dodao je.

O tome ko je najveći kočničar u tome da dobijemo vlast je istakao: “Očito je tu da se izmeđuDodika i Izetbegovića lome koplja oko NATO puta i Vijeća ministara, a što se tiče hrvatske politike, jasno je definirana pozicija oko izbornog zakona. Promjena političkog odnosa prema vlastitom narodu treba staviti na prvo mjesto i to je zaokret koji će vratiti povjerenje“.

Cvitanović je govorio i o ulozi međunarodne zajednice te poručio kako odgovornost nije na stranim ambasadama, već na političarima u BiH i na sva tri naroda koja su dobila povjerenje na proteklim izborima. Naglasio je i da je na međunarodnoj zajednici, koja je u velikoj mjeri zaslužna za ovako ustavno rješenje kako je naveo, da potiče i sugerira da se dođe do rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad