SDP BiH odgovorili GO HDZ BiH Mostar: Brutalna količina lopovluka

Vijesti 21. aug 201909:51 > 09:58
N1

Socijaldemokratska partija BiH je reagovala na kako su naveli "brutalne laži Gradskog odbora HDZ Mostar", kada je u pitanju slučaj Aluminij, jer se, kako je SDP naveo u saopštenju, radi o jasnoj potrebi da se odbrani kriminal vlastitih kadrova koji su redom uništavali gigante Hercegovine.

“Nismo ni očekivali da će proraditi savjest kod HDZ, jer je to previše očekivati od nekoga ko se ovako bezobzirno igra s ljudima”, navodi se u saopštenju SDP-a BiH.

“Gospodo iz HDZ, razmjere Vaše pljačke u Aluminiju najbolje se vide u izvještaju Finansijske policije iz 2015. godine i teško da se možete oprati providnim lažima. Izvještaj Finansijske policije iz 2015. godine o kriminalu koji se odvijao u Aluminiju Mostar, argumentovano otkriva kako je gramzljivost vaših stranačkih uzdanica i korištenje resursa preduzeća u privatne svrhe za ličnu korist i sticanje vrijedne imovine, ali i kupovanje najluksuznijih stvari, samo dio golemog kriminala koji se odvijao u tom preduzeću. Nažalost, politički kontrolisano pravosuđe je saučesnik u vašem uništavanju Aluminija, jer je svojom šutnjom i nedjelovanjem, faktički, omogućilo da Vi svoj plan gašenja Aluminija provedete u djelo”, istakli su.

Također, navode kako je vrlo važno naglasiti da platforma nije bila u Aluminiju od 2010, već od 2013. godine, kad je potpisan Aneks 8 i time prvi put Vlada u poslijeratnoj historiji ušla u vlasništvo Aluminija.

VEZANE VIJESTI

“Za vašu informaciju, tada smo preuzeli Aluminij sa 235 miliona KM duga, a isti predali sa 226 miliona KM. Dug struje je tada bio 120 miliona, a danas 298 miliona KM”, kažu iz SDP-a BiH.

U saopštenju su istakli i kako je “odlukom SDA da im vrate Aluminij u stranačke ruke scenario raspada bio neminovan, jer je firmu jedino mogao spasiti profesionalan i pošten pristup, koji je njima od nastanka stranke bio potpuno stran”.

“U periodu Vlade SDP-a, vrijednost dionice se vratila na 1.000 KM i sa tom cijenom se trgovalo tri mjeseca na berzi. Prosječna cijena je bila 980 KM u transakcijama, a onda ste došli vi kao spasioci i ugasili svjetlo. Količina vašeg lopovluka je bila toliko brutalna da ste ugasili giganta i hiljadu radnika ostavili bez perspektive”, potcrtali su.

Na kraju, istakli su da je jedino gore od onoga što su uradili pljačkanjem Aluminija, varanje radnika kriznim štabom, koji, kako su naglasili, nije ništa drugo, nego paravan za uništavanje dokumentacije, kako bi se sakrio višedecenijski lopovluk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad