Dodik sa Srbima iz Federacije BiH o inicijativi HDZ BiH za Drvar i migrantima

Vijesti 21. aug 201914:20 > 14:27
Srna

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u opštinama u Federaciji BiH i migrantskoj krizi.

Kako je saopšteno, razgovarali su i o najavi Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno “o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja” Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca smjeste migranti.

Dodik je ranije rekao da se protivi odluci HDZ Kantona 10 koji je za 13. septembar “najavio obilježavanje navodnog oslobođenja Drvara” u jesen 1995. godine od srpskih snaga, najavivši da će tog dana on biti u Drvaru.

“Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i na taj način obilježava taj dan”, kazao je Dodik.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da su se danas s Dodikom dogovorili o mjerama pomoći Srbima u Federaciji BiH, koje će, kako je naveo, “stabilizovati situaciju i umiriti srpski narod” u Bosanskom Petrovcu, Glamoču, Grahovu i Drvaru.

“Dobili smo bezuslovnu podršku srpskog člana Predsjedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u Federaciji BiH može mirno spavati… Prava Srba biće zaštićena”, rekao je Radanović novinarima.

Načelnik Opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić je rekao da je opštinska vlast donijela rezoluciju protiv izgradnje migracionog centra u Medenom Polju.

“Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade RS pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenućemo i s drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni”, rekao je Prošić.

Na sastanku su bili ministri unutrašnjih poslova i finansija Republike Srpske Dragan Lukač i Zora Vidović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad