Jusić za N1 pojasnio: Šta predstavlja ANP i koliko je bitan za BiH (VIDEO)

Vijesti 21. aug 201916:27 > 17:22
N1

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić govorio je o prvom Godišnjem nacionalnom programu, o tome šta NATO znači za BiH i Bošnjake ali i o jučerašnjoj sjednici i Dodikovim najavama da će Republiku Srpsku vratiti na izvorni Dejton. Kazao je da je trenutno slanje ANP-a prenapuhan problem koji se može i drugačije riješiti, no potrebno je kočiti formiranje vlasti.

Jusić je prvo objasnio šta znači Godišnji nacionalni program i aktivirani MAP:

“ANP je naš prvi korak u konzumiranju aktiviranog MAP-a, dakle, aktiviranog programa za punopravno članstvo u NATO. BiH se pokazala kao kredibilan partner NATO-u. Oni su kazali ‘vi ste dostigli određene uslove, ispunjavate uslove da vam se aktivira MAP.”

“Zemlja koja želi u punopravno članstvo ulazi u jedan poseban program reformi koji se usaglašava sa sjedištem NATO-a. Te reforme ogledaju se u pet ključnih oblasti, politička i ekonomska pitanja, odbrambena pitanja, sigurnosna pitanja, resursi i pravna pitanja.”

Nakon toga kazao je i šta se nalazi u Godišnjem nacionalnom programu u čijem kreiranju je i sam učestvovao kao ćlan Komisije za natointegracijski proces:

“To je dokument u kom su sadržani dijelovi reformi iz ovih (gore navedenih) pet oblasti. Ovaj dokument je još daleko od punopravnog članstva u NATO ali je važno kazati nekoliko stvari: On je svojim obimom 105 stranica, 60 stranica su tabele dinamičkog odvijanja realizacije reformskih ciljeva, 77 se odnosi na prvo poglavlje – politička i ekonomska pitanja. Ne postoji nijedno slovo u ovom prvom poglavlju a da nije pet, 10 ili daleko više puta odgovornije za ispuniti u pogledu procesa prema EU. Oni koji kažu da su za EU neka ispune iz tog seta pitanja, ako smo iskreni ne vidim razlog zašto da ne ispunimo ta pitanja.”

Komentarisao je i nekonstantnost SNSD-ovog stava u vezi sa NATO putem BiH:

“Riječ je o jednom političkom zaokretu koji je sigurno sastavni dio nekih globalnih političkih kretanja, zbog toga se ovo koristi kao izgovor. Suština je neka druga. Dejtonski mirovni sporazum odnosno Ustav je došao do jednog kritičnog momenta gdje se mora sjesti za sto i vidjeti kako dalje.”

Govoreći o najavama Milroada Dodika da će se Republika Srpska vratiti na izvorni Djetonski sporazum kazao je da rasprava o tome treba postojati ali da niko sam o tome ne može odlučiti.

“Potpuno normalno bi bilo da u NS RS ili Parlamentu Federacije otvori neko to pitanje i da se traži od legitimnih predstavnika da se o nekom pitanju raspravlja, ta procedura mora biti dozvoljena ali ne može akt koji je u pravnom pogledu ništavan da ima supermaciju nad državnim aktom. To je dio političke strategije koja je neprihvatljiva, a rasprava o tome treba biti prisutna”, kazao je Jusić.

Objašnjava i kako se u javnosti govori samo o onome što nekome odgovara u izvornom Dejtonu te da se niko ne pita dokle se treba vratiti Dejton:

“Šta to znači vratiti se u izvorni Dejton, je l to znači da treba vratiti i mobilizirati, jer kad je potpisan izvorni Dejton stotine hiljada vojnika je bilo na entitetskim granicama. Je l dotle se trebamo vratiti? Ne kažu dokle se trebamo vratiti.”

Stav SDA je da bi priključenje NATO-u garantovalo mir i opstanak BiH, no Jusić smatra da mir sami moramo stvoriti a da je pitanje slanja ANP-a prenapuhana jer “bilo koji mir koji bi se morao ugraditi kad tad će popucati”:

Kada bi nestala BiH, ne prijeti biološki nestanak ni srpskom, ni hrvatskom narodu nego bošnjačkom, postali bi neka nacionalna manjina – zbog toga mi ne možemo prihvatiti nikakvu disoluciju. Zbog toga smatramo da je NATO prijeko potreban i to je interes svih nas jer ne može biti dobro meni ako se moj komšija osjeća nesigurno. Moram i ja kao Bošnjak zato razumjeti svakog Srbina pored kojeg jeste padala granata NATO-a“, rekao je Jusić objasnivši da postoji zloupotreba takvih osjećanja od strane politike.

“Prvi Godišnji nacionalni plan i MAP koji je sada toliko prenapuhan u smislu biti i ne biti, on nije biti i ne biti za BiH. To se da i drugačije rješavati”, dodao je ističući da je tehničko pitanje dovedeno u fokus implementiranja izbornih rezultata.

Jusić je jučerašnji sastanak Predsjedništva BiH komentarisao kao dobru odluku jer kako je kazao ne valja kada dolazi do preglasavanja kao ni do uslovljavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad