Opraštanje individualna, a zaborav kolektivna odgovornost

Vijesti 21. aug 201917:33 > 19:05
N1

Obilježena je 27. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama, zločina u kojem je na današnji dan 1992. godine na obroncima Vlašića strijeljano više od 200 prijedorskih logoraša. Žrtve su uglavnom bošnjačke nacionalnosti, a među stradalima ima i Hrvata iz Prijedora i Kotor Varoša. Sa Korićana danas poruka kako je opraštanje individualna, a zaborav kolektivna odgovornost.

Sa vrha provalije bacili su 200 ruža. Svaka za po jednog ubijenog sina, muža, brata.

“Muž mi je ovdje, 1949. godište, djece nemam. Dolazila sam svake godine, prošle nisam. Ukopala sam ga sada 20. jula kada smo dolazili, kada su lobanje vađene”, priča Ajša Ćatić, Kozarac.

“Izgubila brata, stričevića, komšija, možda i 50 sve u krugu, naš krug, sve naše. Brat je pokopan u Kamičanima unazad mjesec dana. Duša da izađe čovjeku, ali šta ćemo, živjeti moramo”, dodaje Rasima Elezović, Prijedor.

Završene su identifakcije na lokalitetu Korićanskih stijena, identifikovana je dosad 181 osoba. Uglavnom se radi o Bošnjacima, prijedorskim logorašima, no među ubijenima ima i Hrvata, ali i Kotorvarošana obje nacije.

“Svi su oni moji, svi su oni naši, ko god je ovdje nastradao. To treba obilaziti, podsjećati. Trebalo bi se tražiti ovdje, da se što prije ovdje postavi spomen ploča”, ističe Vahid Muratćehajić.

Ko je naredio konvojima da krenu put Korićanskih stijena, ko je naredio razdvajanja, te ubistva, pitanja su na koje porodice očekuju sudski odgovor.

“Ono danas što najviše boli porodice ubijenih, ali i onih 12 koji su preživjeli Korićanske stijene, jeste to što Tužilaštvo, Haško, ali i bosanskohercegovačko nisu pokrenuli istrage protiv nalogodavaca ovoga zločina, a to su članovi kriznog štaba opštine Prijedor”, navodi Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša regija Banjaluke.

Za zločin na Korićanskim stijenama osuđeno je 11 pripadnika prijedorskog interventnog voda policije, na ukupnu kaznu zatvora od 176 godina. Među osuđenima, između ostalih, Darko Mrđa dobio je 17 godina zatvora, Damir Ivanković 14, Zoran Babić 22, Milorad Škrbić 21, Dušan Janković 21, Saša Zečević, Marinko Lepoja i Radoslav Knežević po 23 godine zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad