Pendeš za N1: ANP ne treba biti platforma nesporazuma, nego sporazuma

Vijesti 22. aug 201909:50 > 10:12
N1

Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine bila je gošća Novog dana.

Godišnji nacionalni program je glavna tema ovih dana, a koji je komentar ministrice odbrane BiH o ANP-u te da li se sa pravom ili ne ovoliko raspravlja o ovom pitanju je kazala:

Otkako je potpisan sporazum razmišljam o tome i zanimljiva mi je ta intenzivna analiza ANP-a koja je izostala kada smo ga radili i koji je u biti samo dokument koji podiže vid suradnje između NATO-a i BiH i tu se nalaze reforme koje bismo trebali uraditi kako bi BiH nekad uistinu postala članica NATO-a. ANP je ustvari poveznica sa reformama koje smo kazali da ćemo poduzeti kako bismo postali članica Evropske unije. Zato mi je nejasna da kažem ova histerija koja se dešava u zadnje vrijeme i to skoro godinu dana nakon što je naveden. Zašto lideri ne sjednu i ne dogovore platformu za uspostavu vlasti? Ja smatram da svi treba da uvažimo ono što se potpisalo, da se sjedne ponovo za sto i da ANP ne bude platforma nesporazuma nego sporazuma. To je dokument koji nam ne nudi NATO, nego da mi kao BiH kažemo šta je nužno šta bismo trebali uraditi u godini dana. Postojao je konsenzus oko Godišnjeg nacionalnog programa i ja ne vidim spornih točaka u tome. To nam nije niko nametnuo jer smo sami kazali da to možemo uraditi. On podliježe promjenama, moguće je izbrisati neke članove, preformulisati, jer kako možete implementirati nešto za četiri mjeseca jer ste isplanirali za godinu dana“.

O tome da li će određeni članovi iz ANP-a utjecati na budućnost BIH, odnosno formiranje Vijeća ministara i vlasti je kazala: “Ja uopće ne mislim da to treba biti kamen spoticanja i cjelokupna javnost treba da da potporu tome”.

Za N1 je kazala i kako je HDZ potpisao taj sporazum 5. augusta, a navela je i ko nije podržao ANP.

Šarović, Mektić i Crnadak – njih trebate pitati zbog čega nisu podržali ANP. To je godišnji plan i mi smo prošli osam mjeseci od godine dana i teško da možemo do kraja godine šta uraditi, ali zato je bitna uspostava vlasti koja bi napravila novu analizu šta se to može uraditi. Sve ono što je bilo u tom prvom Godišnjem nacionalnom planu – ustavna reforma, izborni zakon, sigurnost, vladavina prava – sve je to za put BiH ka EU i obaveze koje BiH treba preuzeti. Pitam se da li neko, jer nije spreman preduzeti reforme, uzima ANP kao razlog neuspostave vlasti u BiH. BiH je država tri naroda i ostalih građana, dejtonska kategorija i zna se da je jedino konsenzus ključna riječ u BiH da biste nešto napravili. Možemo imati različita mišljenja, ali cilj je jedan a to je da BiH gradimo, izgrađujemo kao državu sigurnu i stabilnu prije svega, da bi postala zanimljiva za strane investicije, da bi omogućili razvoj i zaustavili odlazak mladih ljudi iz BiH i da stvaraju raj u svojoj domovini“, komentarisala je Pendeš.

Pitali smo je i koliko ovakva politička situacija ruši imidž BiH, a ona nam je kazala: “Djeluje neozbiljno. Ukoliko se potrutdimo da su vijesti iz BiH negativne, šta može neko iz druge države pomisliti, nego da postoje neozbiljne i neodgovorne osobe i da je lako napraviti kamen spoticanja u nečemu što ne bi trebalo. Mislim da se nismo dovoljno potrudili i nismo dali dovoljnu potporu sporazumu potpisanom 5. kolovoza. Ne treba doljevati ulje na vatru kad nema vatre“.

Ministrica odbrane BiH je istakla i kako ne smatra da je sporazum problematičan, te da kao članica HDZ-a ali i ministrica odbrane podržava sve ono što su politički lideri potpisali te da se svi trebaju potruditi da implementiraju izborne rezultate kako bi BiH mogla afirmativno djelovati.

Na pitanje da li to ometa i rad ministarstva na čijem je ona čelu je rekla kako je jako bitno da se dostave dokumenti koji omogućuju rad, između opstalog i proračun, jer odluka o privremenom finansiranju ih ograničava.

“U pitanju su projekti koji se tiču nabavke motornih vozila, unforme i projekat modernizacije kada govorimo o nabavci helikoptera. Vjerujem da ćemo pripremiti svu dokumentaciju, tako da sutra i kad bude uspostavljeno novo Vijeće ministara, može da se nastavi raditi”, rekla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad