Dragan Mektić za N1: Neka hrvatska policija objasni zašto je pucala na kombi

Vijesti 22. aug 201915:38 > 15:50
Anadolija

Nakon što su hrvatski mediji objavili informaciju o prebacivanju migranata pod pratnjom bh. policije, a u blizinu državne granice BiH i Hrvatske, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za N1 je kazao da hrvatska policija treba da objasni dva slučaja gdje su pucali na kombi u kojem su se nalazili migranti i u jednom slučaju povrijedili dvoje djece. Ministar Mektić potom je postavio pitanje - je li im zato kriva bosanskohercegovačka strana?

N1: Hrvatska Granična policija optužuje bh. policiju da de facto dovodi migrante ogranizirano u kamp Vučjak i na taj nači ih protjeruje u Hrvatsku. Vaš komentar?

Mektić: Komentarišem tako, da na taj način hrvatska strana napadom želi da se odbrani od nasilja i torture koju vrši prema migrantima u Hrvatskoj i njihovog prislinog vraćanja u BiH. Opće je poznata stvari i činjenica da hrvatska policija zlostavlja te migrante i ulazi na teritoriju BiH. Sad da bi pokušali da preokrenu čitavu stvar i da skinu fokus sa pažnje i osuda koje zato trpe, ne samo u regionu, nego i Europske unije taj teret da prevale na BiH. Mi niti smo to radili, niti smo se time bavili, i očigledno da su jednom prozirnom pričom pokušali da taj fokus prebace na BiH.

Neka objasne prije nego što iznose takve podatke, svoje postupke koje ne samo bh. strana i neki strani mediji i novinari utvrdili neka objasne svoje postupke. A ako imaju nekakve potrebe oko donosa bh. policije, mi smo spremni da razgovaramo i da javno i trasnparento kažemo kako mi postupamo sa migrantima. A postupamo u skladu sa svim međunarodnim konvencijama i europskim standardima.

N1: Iz hrvatske Granične policije kažu da nisu nikoga pretukli, ističu da je to lažna vrijest iz BiH?

Mektić: Postoji dokazana odgovornost i postupci hrvatske strane, i to je jedan nevješt pokušaj da tu odgovornost skinu sa sebe i napadom na drugog zataškaju svoje postupke.

N1: Da li ovo dodatno zaoštrava odnose BiH i Hrvatske i kako riješiti ovaj problem?

Mektić: Naravno da utiče na cjelokupne odnose BiH i Hrvatske. Pitanje se može riješiti na način da Hrvatske strane preduzme nešto i promijeni svoju politiku prema migrantima u odnosu na BiH. Da pristane da poštuje europske standarde prije svega, postupak međunarodne zaštite, bilateralne sporazume koje imamo, ali vidjeli ste očigledno da Hrvatska to ne želi.

Kako da Hrvatske objasni dva slučaja gdje su pucali na kombi u kojem su se nalazili migranti i u jednom slučaju su povrijedili dvoje djece? Je li im zato kriva bosanskohercegovačka strana?

N1: Kako riješiti problem ulaska Hrvatske policije na teritoriju BiH?

Mektić: To je povreda teritorijalnog integriteta, nerazumna stvar i iracionalno za uraditi. Ali Hrvatska se tako ponaša prema BiH, smatra da može sebi to da dozvoli. Ti problemi se moraju rješavati na višem nivou. Prije sve pozivam Predsjedništvo BiH da to riješi, ali ni u samom Predsjedništvu ne mogu postići konsenzus oko toga da se to riješi

N1: Mnogi mediji dovode u pitanje novac koji je pristigao za rješavanje migrantske krize u BiH, koliko je novca uloženo do sada u Vučjak, imate li neke podatke?

Mektić: Ja ne bih komentarisao koliko je uloženo novca u jednu, drugu i treću stvar. Tu postoji odgovornost i BiH. Na zadnjem sastanku koji sam ja imao u Briselu, EU je jasno kazala, uspostavite kapacitete upravaljanja migrantskom krizom i mi ćemo da transferišemo novac EU na institucije BiH. Ali očogledno da mi ne možemo unutar BiH nikakav konsenzus po tom pitanju da postignemo. Jednio žele da razgovaraju, drugi nikako. Ne žele migrante u tom loklanom smislu kod sebe. Dobar dio problema postoji na našoj strani. Očigledno da će do uspostavljanja jasne vizije institucija u BiH, novac EU biti prebacivan raznim međunarodnim ogranizacijama, koje po mom mišljenju taj novac organizacije ne troše dovoljno precizno i transparentno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad