Borenović: Napad na Srbe u Kninu je posljedica radikalizma

Vijesti 22. aug 201917:08 > 17:09
N1

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da napad na Srbe u Kninu nije slučajan, nego je posljedica nacionalističke retorike i prećutnog prihvatanja rasta radikalizma u Hrvatskoj.

“Očekujem od ključnih nosilaca javnih funkcija u Hrvatskoj, ne samo oštru osudu, nego da i svojim primjerom počnu da pokazuju da je različitost u Hrvatskoj prihvatljiva i poželjna, te da ova država učini sve da se ovakvi slučajevi najstrože sankcionišu, a srpska nacionalna manjina bude u potpunosti zaštićena”, rekao je Borenović.

On je istakao da je PDP uputio inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske za formiranje zajedničke komisije sa predstavnicima Srba iz Hrvatske koja bi institucionalno radila na poboljšanju položaja srpskog naroda u ovoj državi, saopšteno je iz PDP-a.

Petoro ljudi je povrijeđeno, među njima devetogodišnje dijete, kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti sinoć gledali fudbalski meč između beogradske “Crvene zvezde” i švajcarskog “Young Boys” u okviru play-offa Lige šampiona.

Povrijeđeni su hospitalizovani u lokalnoj bolnici.

I u Đevrskama kod Kistanja nekoliko lica ušlo je u lokalni kafić i počelo provocirati goste koji su gledali utakmicu, a vlasnik objekta kaže da je riječ uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske saopšteno je da je nekoliko osoba, koje se dovode u vezu sa napadom na vlasnika i goste kafića u Uzdolju kod Knina, privedeno na kriminalističku obradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad