Adnan Hasković za N1: SFF je svjetski dašak glamura

Vijesti 22. aug 201918:32 > 20:34
N1

Adnan Hasković, bh. glumac, kao i mnogi drugi uživa u 25. Sarajevo Film Festivalu, a za N1 je kazao da umjetnošću želi oplemeniti svijet, te da se, prema njegovom mišljenju filmom to najlakše postiže.

“Kao i svake godine kada mi prilike dozvole – pratim SFF. Veliko je uživanje. Pogotovo jer je na pragu taj neki svjetski dašak glamura i lijepih filmova, umjetnosti koja je moj poziv. Divno je vidjeti sve ove ljude u svom gradu. Sve je ljepše i ljepše”, kazao je u uvodu.

On je vodio ceremoniju otvaranja SFF-a na 20. Sarajevo Film Festivalu.

“Čast je bila voditi ceremoniju za jubilej. Super bilo sarađivati. Pohvalio bih kolegu Igora Skvaricu koji je to sjajno iznio ove godine. Puno bolje nego ja. Baš sam bio ponosan na njega”, rekao je.

SFF je prilika da se umrežavate se sa kolegama iz regije i svijeta, istakao je u razgovoru.

“Uvijek imam te producentske preference osim glumačkih, gledam šta je interesantno da se radi, šta bih ja volio da vidim na platnu. Idealna platforma za spajanje s ljudima”, rekao je.

Vrlo zapaženu ulogu ostvario je u skandinavskoj seriji “bellow the Surface”.

“Popularna serija, svi likovi u prvoj sezoni završe. Imponuje mi da sam bio dio te ekipe i da sam radio u Skandinaviji, koja je specifično evropsko tržište. Njihova kinematografija je konektovana sa američkom produkcijom, pa puno tih projekata dobije holivudski epilog. Skupljam iskustva, ipak sam ja evropski glumac”, rekao je.

Pojasnio je i kako doći do tih projekata.

“U našoj branši ima jedan put. Postoje kasting direktori, koje angažuje produkcija, koji će za njih pronaći najbolje autore i umjetnike za određenu priču. ja sam bio obaviješten – svaki reditelj ima vizuelizaciju određenog lika. Onda ide dalji proces, da se vidi ima li hemije između umjetnika. Sve uloge su bile baš na taj način”, rekao je.

Za dinamiku rada škola pripremi glumca 60 posto, istakao je.

“Nemoguće je pripremiti svakoga za tržište, ono se mijenja velikom brzinom. Neke teme koje su bile interesantne – više nisu. Do vas je. Kako vi držite do sebe – kako vi se trudite i pratite, iako je umjetnost – to je biznis. Vi ste i fabrika i proizvod i plasirate to na tržište”, kazao je.

“Umjetnošću želim oplemeniti i promijeniti svijet. Filmom se lakše to postiže”, ocijenio je u Danu uživo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad