Cikotić: Razlozi neformiranja vlasti nisu vezani za ANP, pa ni NATO

Vijesti 23. aug 201909:00 > 09:13
Arhiv

U Novom danu gost je bio Selmo Cikotić, član Predsjedništva SDA i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, koji je za N1 iznio svoj stav u vezi sa ANP-om i trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji.

Državna vlast je “zapela” na ANP-u, a o tome da li se s razlogom ovoliko govori o ANP-u i uslovljava sa izborom mandatara u Vijeću ministara je rekao: “Ništa se ne dešava bez razloga. Ovdje govorimo o razlozima koji nisu baš direktno vezani za Godišnji nacionalni program, pa čak bih rekao ni članstvo u NATO“.

O tome šta je pozadina je istakao: “Sva mukotrpno postignuta rješenja u prethodnih četvrt stoljeća na nivou države, međunarodni sporazumi, državni zakoni, nisu više toliko bitni koliko su bitine neke odluke entitetskih organa ili pojedinaca. Ovdje se neki uski etnički interesi pokušavaju promovirati kao vrijednosti najvišeg ranga, što je poprilično opasno”.

Kao učesnik dejtonskih pregovora, tamo sam shvatio sve što je bio problem pa i način na koji je zaustavljen rat u BiH – to nije bosansko pa ni regionalno već globalno pitanje. Svi akteri globalnih sila bili su prisutni u pregovorima u Dejtonu i sve što se i danas dešava ima daleko šire konotacije. Međutim, mislim da mi ovdje uzimamo u obzir neke pseudoargumente. Pretposatviti da je Evropska unija u nekoj vrsti propadanja, da Sjedinjene Američke Države gube neke pozicije na ovim prostorima i da pri tome Kina i Rusija prezuzimaju primat na ovim prostorima je opasno. Nema indikacija da je nešto od toga stvarnost. Nije sporno da Amerika zbog svoje imperijalne rastegnutosti mora smanjivati u nekim dijelovima svijeta svoj uticaj i da EU ima svoje probleme, to je tačno, ali kada pogledate koje Republika Srpska pa i BiH ima ekonomsku razmjenu sa Rusijom, vidite da je to na začelju zemalja s kojima BiH pa i entitet ima saradnju“, dodao je Cikotić.

Pitali smo ga i da li je trebala biti glasnija reakcija međunarodne zajednice te ko nas može spasiti a on nam je odgovorio: “Ja želim da stvari posmatram na način da mi postanemo akteri vlastite sudbine. Mi smo više od 20 godina činili napore koji su bili dizajnirani da mi završimo kao članica NATO-a i možete podvući da nema razgovora o kretanju BiH ka EU ukoliko ne budemo članica NATO-a. Ima li smisla formirati vlast ne uvažavajući zakone i dogovore koje smo dosad formirali”.

O vojnoj neutralnosti Srbije je kazao: “Ne postoji dokument koji govori o početku procesa za sticanje vojne neutralnosti Srbije. U jednoj Deklaraciji o Kosovu, kojom je Kosovo vraćeno u ustavni poredak Srbije, u jednoj od tačaka skupštinske rezolucije stoji da će se u pogledu međunarodnih sigurnosnih aranžmana Srbija zalagati za koncept vojne neutralnosti. Srbija nikad nije pokrenula taj postupak, jer je to složen međunarodni, politički i pravni institut koji treba u ovim okolnostima da odobre relevatne međunarodne organizacije, velike sile. Budući da zna da za to nema uslove, Srbija nije ni pokrenula taj postupak“.

A Deklaraciju o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština RS je komentarisao ovako: “Narodna skupština je donijela rezoluciju koja nije pravno obavezujući dokument“.

Također, istakao je i kako on ne želi da govori šta je za Srbiju ili BiH dobro ili loše, te da to trebaju učiniti lideri.

“Lideri koji brinu samo o interesima svog naroda, svoj narod vode u propast. Vi ovdje vodite od aktuelne politike navodne borbe za brige za interese Srba”, naveo je Cikotić gostujući na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad