Špirić: Svako odustajanje od sporazuma uvlači BiH u krizu

Vijesti 23. aug 201910:11 > 10:17
N1

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da svako odustajenje od sporazuma Milorad Dodik-Dragan Čović-Bakir Izetbegović uvlači BiH u krizu sa nesagledivim posljedicama. Špirić je istakao da još nije kasno da bi se sačuvao ovaj sporazum.

On je rekao da će se, ako istekne rok koji su potpisali lideri, dogoditi ono najgore za BiH – Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili taj razarajući detonator za integrativnost BiH.

Špirić je za “Večernji list” u izdanju za BiH kaže da se plaši da ovako izbjegavanje provođenja izbornih rezultata može proizvesti veoma loša rješenja koja ni za koga neće biti dobra u BiH.

On je pozvao predstavnike vladajućih političkih stranaka u RS i FBiH da što prije krenu u provođenje izbornih rezultata.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Špirić je istakao da način na koji se u posljednje vrijeme stvari odvijaju daje ljudima za pravo da traže i druga demokratska rješenja, što nije dobro.

Mislim da je bošnjačka politika – politika unitarizma. Oni te saveznike traže i kod Srba i kod Hrvata, te žele izgraditi princip unitarne BiH. Dakle, državu prema principu jedan čovjek – jedan glas, prema principu – mi smo Bošnjaci dominantna nacija“, rekao je Špirić, koji je i delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da je to snažan politički ventil Srbima i Hrvatima da napuštaju BiH.

Špirić je naglasio da će se generalno mijenjati demografska struktura BiH, a svako opstruisanje na koje su ovi iz političkog Sarajeva pristali zapravo je najružnija poruka koju mogu slati Srbima i Hrvatima.

On je rekao da sve dok politika Bošnjaka ne izraste u onoj formi da žele sjesti i pričati o svim otvorenim pitanjima, u BiH neće biti lijepog života ni za njih niti za koga drugog.

Špirić je naglasio da političku odluku oko NATO-a “da ili ne” neće donositi ova garnitura političara jer je to dugoročan proces.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad