Forto: Postoji zakonska obaveza za održavanje 'Povorke ponosa'

Vijesti 23. aug 201915:54 > 15:58
N1

"Organizatori 'Povorke ponosa' su dobili dozvolu za održavanje od Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada Kantona Sarajevo će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje", istakao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Koalicion partner Naše stranke u KS-u, Narod i pravda danas je pozvao organizatore da “još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja je zakazana za septembar u Sarajevu”.

Iz Naroda i pravde je poručeno da u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH “bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice”.

Kantonalni premijer Edin Forto je na ove navode iz Naroda i pravde kazao “kako je obaveza Vlade KS da osigura da se zakazana ‘Povorka ponosa’ održi bez incidenata” na način na koji se to dešava u gradovima širom regije, Evrope i svijeta.

“Kao premijer Kantona učinit ću sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije”, kazao je Forto, te dodao:

“U proteklim danima Festivala još jednom smo pokazali da je Sarajevo grad otvorenog srca, prijestolnica kulture i tolerancije, potrudimo se da taj imidž zadržimo i njegujemo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad