Kojović za N1: Za bosanski duh to je potpuno neprirodno stanje

Vijesti 23. aug 201918:04 > 18:24
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke ocijenio je prije nekoliko dana da se Bosna i Hercegovina nalazi pred daleko težim i dubljim problemom nego što je formiranje Savjeta ministara. Kakav je to problem i ima li rješenja govorio je za N1. Govorio je i o otkazanoj sjednici Predsjedništva BiH, vladajućoj ali i opozicionoj koaliciji te o neslaganjima unutar "šestorke".

Kojović je kazao da su na vlasti političke opcije koje imaju različito viđenje kako teba da izgleda Bosna i Hercegovina:

“Govorimo o ljudima koji su politiku shvatili kao nastavak rata drugim sredstvima. I gospodin Dodik je nedavno rekao da bi najbolje bilo da se BiH podijeli. Ovo nikada nije bila takva zemlja. Za bosanski duh to je potpuno neprirodno stanje.”

Komentarisao je i izjavu hrvatskog političara Mire Kovača da Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao Belgija:

“Ako gospodin Miro Kovač misli da je to jako dobra ideja, predlažem mu da je primjeni u Hrvatskoj, pa kad vidimo kako kod njih funkcioniše, možemo onda i mi razmišljati. To je primitivna prošlost. Nisu moguća društva koja su etnički čista ili rasno čista.”

Kojović je rekao kako je nedavna sjednica Predsjedništva BiH “pokazala neke stvari”:

“Neozbiljno je da dolazite na sastanak bez prijedloga kako da izađete iz sukoba stavova. Jedino se gospodin Komšić pojavio na sastanku s nekim prijedlogom kako da se pronađe neko rješenje.”

Izrazio je i žaljenje što Demokratska fronta nije ostala u Bh. Bloku zbog “apsolutnog slaganja u smislu slanja ANP-a”. Kroz primjer je objasnio i zbog čega je bitno poslati ga:

“Ako ćemo svake četiri godine preispitivati strateške odluke koje smo donijeli u prethodnom periodu onda ćemo svakako biti zaglavljeni. Ono što Dodik zahtjeva je vraćanje zemlje unazad.”

Da li postoji opravdanost Demokratske fronte što je ušla u vlast s obzirom na stavove sa kojima se i Bh. Blok slaže, Kojović nije odgovorio, ali je kazao:

“DF je uložio svoj politički kapacitet u koaliciju koja očigledno nema perspektivu.”

Narod i pravda smatra da Parada ponosa u Sarajevu ne treba da bude održana, Naša stranka ima suprotan stav.

“NiP učestvuje u ovoj vlasti, ali mi ćemo uraditi ono što zakonom Vlada mora da uradi. Ovaj skup moramo posmatrati kao svaki drugi skup”, rekao je.

Lider Naše stranke odgovorio je i na pitanje šta suprostavljeni stavovi unutar Bh. Bloka znače za samu koaliciju:

“Vlada KS se sastoji od šest stranaka, potpuno je prirodno da imamo različite stavove o nekim stvarima. Naša stranka ima mnogo različitih stavova u odnosu na druge stranke u koaliciji. Ali, zar nije to umjetnost da smo uprkos različitim stavovima uspjeli napraviti Vladu koja je potpuno jedinstvena i ima zajedničko mišljenje.”

Govoreći o stranom uticaju u Bosni i Hercegovini, Kojović je kazao da stranci imaju više želje od domaćih aktera da BiH uspije ali da nisu u poziciji da nude konkretna rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad