Dayton je za ovakve situacije predvidio institut visokog predstavnika

Vijesti 23. aug 201918:11 > 19:07
N1

SIPA je dala zeleno svjetlo, kada je riječ o provjeri Zorana Tegeltije, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Sve provjere upućene su Predsjedništvu BiH. Iz tog je razloga član Predsjedništva Milorad Dodik zatražio održavanje sjednice s ovom tačkom dnevnog reda. Iako je sjednica najavljena u utorak, predsjedavajući Komšić poručuje - bez ANP-a nema ni glasa Tegeltiji. Dodik kaže "ANP je sklepan dokument, pun gluposti". Da li će naredna sedmica donijeti rješenja, potpuno je neizvjesno.

Utorak u 13 sati. Zahtjeva Milorad Dodik da se održi ranije otkazana vanredna sjednica Predsjedništva. Jedna tačka dnevnog reda. Imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ranije je zatražio provjere Tegeltije. CIK i SIPA su pozitivno odgovorili. Ipak, Komšić poručuje:

“Problem je u tome što Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar. Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa da ja glasam mandatra prije nego li se dostavi ANP-a, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija. Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju”.

U ovom mandatu se neće glasati za ANP, a Izetbegović potpisani sporazum lidera može da nosi kući, jasan je nedavno bio Milorad Dodik. U međuvremenu je ANP nazvao – sklepanim dokumentom punim gluposti. No, njegov stranački kolega, Nikola Špirić ne gubi nadu da će Sporazum lidera opstati.

“Svako odustajenje od sporazuma Milorad Dodik-Dragan Čović-Bakir Izetbegović uvlači BiH u krizu sa nesagledivim posljedicama. Još nije kasno da bi se sačuvao ovaj sporazum. Ako istekne rok koji su potpisali lideri, dogodit će se ono najgore za BiH – Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili taj razarajući detonator za integrativnost BiH”, tvrdi Špirić.

Dodik je najavio da će čekati do 5. septembra, kada je riječ o formiranju vlasti, nakon toga, bh. entitet Republika Srpska će poduzeti korake o čijim detaljima nije govorio.

“Ne vjerujem da ćemo se dogovoriti do 5. septembra u stanju sadašnjih stavova i retorika, ali da ćemo se morati relativno brzo dogovoriti, pazite Dayton je upravo za ove situacije predvidio institut visokog predstavnika, i mehanizmi deblokade ovakvih situacija su u OHR-u”, ističe Selmo Cikotić, SDA.

O svemu bi se u ponedjeljak trebali ponovo očitovati kako članovi HNS-a, tako i HDZ-a, kada su zakazali sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad