Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili direktor Alumine

Vijesti 24. aug 201917:44 > 19:04
N1

Nastavljaju se politička prepucavanja u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog plana i NATO integracija Bosne i Hercegovine. Hoće li i ko popustiti bit će poznato u utorak, za kada je zakazana nova sjednica Predsjedništva BiH. Iako je jedina najavljena tačka dnevnog reda izbor Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara, čini se kako će ANP ipak odlučiti hoće li biti podrške za njegov izbor. Sudeći prema jučer iznesenim stavovima članova kolektivnog šefa države ništa se značajno nije promijenilo. Komšić i Džaferović, u zamjenu za po

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ili direktor Alumine? Pojedini mediji i političari tvrde, Zoran Tegeltija na raspolaganju ima obje opcije. Koja će uspjeti, moglo bi se znati u utorak. Nakon smjene predsjednika UO Alumine, oglasili su se uposlenici kao i resorni Sindikat, koji zahtijevaju da se na ovu poziciju hitno imenuje neko – i to ne “sa strane”. Nego provjeren, stručan iz reda provjerenih menadžera komapnije.

“I već se evo zna da će ukoliko ne bude predsjedavajući Savjeta ministara, sad se pravi tamo neka kombinacija do Alumine u Zvorniku doći njegov glavni, hajde da kažemo biznismen ili današnji tajkun, Kaja, vlasnik Nove Banke i da će gospodin Tegeltija, kako kažu, biti direktor Alumine. Zbog toga Kaja treba da uzme Aluminu. Kako će onda biti predsjedavajući Vijeća? Ukoliko ne bude, on ima rezervni položaj jer su u Alumini mnogo veće pare”, tvrdi Aleksandra Pandurević, SDS.

O ovim spekulacijama niko u SNSD-u ne govori. U međuvremenu, mnogi smatraju da sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak neće donijeti ništa novo, u odnosu na prošli susret članova kada je sjednica s ovom tačkom dnevnog reda, otkazana.

“Mi se nalazimo pred jednom dubokom krizom, s druge strane meni uopće nije jasno recimo zašto su Komšić, Džaferović tražili prije sjednice Predsjedništva informacije od CIK-a, SIPA-e o Tegeltiji ako on još na sjednici nije razmatran kao kandidat i čini mi se da možda postoji nešto što mi ne znamo u pozadini zbog čega su to oni uradili”, navodi Husnija Kamberović, historičar.

Važnost predstojeće sjednice aktuelnog Predsjedništva za nekadašnjeg predsjednika Skupštine Republike BiH, Miru Lazovića, višestruka je.

“Ja ovo razumijevam kao proces u kome će konačno prelomiti hoće li BiH postati država u kojoj se neće poštovati zakoni i odluke i u kojoj će bahatost i mišići, da tako kažem, kreirati politiku i trasirati budućnost BiH ili ćemo postajati država koja poštuje Ustav, koja poštuje zakone i koja tim putem ide ka Evropi i euroatlantskim integracijama”, kaže Lazović.

Željko Komšić jučer je poručio, prvo ANP potom predsjedavajući. Šefik Džaferović također. Milorad Dodik koji ne pristaje na ANP i dalje kaže, svi uslovi za imenovanje Tegletije su ispunjeni. HDZ će aktuelnu političku situaciju razmatrati u ponedjeljak na sjednici stranačkog Predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad