Kitarović kad hoće može biti glasna, ali šuti kad je najpotrebnije

Vijesti 24. aug 201919:17 > 19:30
N1

U Hrvatskoj se nastavlja prepucavanje predsjedničkih kandidata. Jedna od tema koje su danas u fokusu su napadi na pripadnike srpske manjine, kojih je posljednjih mjeseci sve više.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kad hoće može biti glasna, ali zato šuti kad je možda najpotrebnije čuti nejzin stav. Od novinara bježi kad treba osuditi napad na pripadnike srpske manjine.

“Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentirati kad dobijem detaljno policijsko izvješće”, kaže Grabar-Kitarović.

Predsjednicu Hrvatske od kritika pokušava obraniti njezin šef izbornog stožera.

“Pa ne izbjegava predsjednica stati pred medije. Nakon kraćeg godišnjeg odmora se vratila svojim državničkim obvezama, radi sve ono što joj nalaže njena dužnost i obaveza. I u onom trenutku kada je potrebno istupiti u medijima i nešto reći ona je uvijek bila na raspolaganju”, tvrdi Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović.

Nešto konkretniji u obrani – hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Čuli ste predsjednicu jučer. Predsjednica je dala svoj stav i objašnjenje. (Jel treba osuditi ovaj napad?) Pa naravno da ga treba osuditi, svako nasilje treba osuditi”, smatra Božinović.

Zbog šutnje Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro prilagođava strategiju. Umjesto nje, u fokusu su mu Vlada i Andrej Plenković.

“Mi smo kritizirajući stanje u državi fokusirani na one koji donose odluke, a to je u ovom trenutnom slučaju Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem. Predsjednica Republike samoinicijativno se izuzela iz donošenja bilo kakvih značajnih odluka. Ona pristaje na postojeću ustavnu ulogu predsjednika, što znači na predsjednika fikusa”, zaključuje Mate Mijić, komunikacijski direktor kampanje Miroslava Škore.

Škoro se nada da neće biti fikus i napada Pupovca zbog izjave o velikoj ili malohrvatskoj agresivnosti nad vlastitim građanima. Uspoređuje ga s Vučićem.

“Očito se gospodin Pupovac, kao hrvatski političar, inspirira za ovakve istupe na velikosrpskom derneku na Fruškoj gori. Žalosnija od Pupovčeve huškačke retorike je samo gromoglasna tišina njegovog glavnog koalicijskog partnera, koji šutke prelazi preko takvih izjava”, poručuje Škoro.

I Zoranu Milanoviću je u fokusu Plenković, no ne može odoliti kritici na račun hrvatske predsjednice zbog napada kod Knina.

“Ali predsjednik si nikad ne može dopustiti taj luksuz da bježi. Nikad. Uvijek treba biti tu prvi pa ako treba i pogriješit. Sve teme su teške, ali ove teme su za predsjednika Republike. Kad god se bliže izbori ona privremena taktika pomirljivosti se mijenja za jednu vučju, vukodlačku taktiku straha”, ocjenjuje Milanović.

A podržava ga i njegov stranački šef.

“Ide predsjednička kampanja, sasvim sigurno predsjednici u ovom trenutku odgovora da se umjesto o siromaštvu u Hrvatskoj, iseljavanju, sve većoj korupciji koja seže do vrha vlasti priča o međunacionalnim sukobima. Mislim da je to jednostavno neodgovorno”, ističe Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Neodgovorno ili ne – činjenica je da su predsjednički kandidati najaktivniji kad su međunacionalni sukobi u pitanju. A ponekad i šutnja puno govori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad