Rovovska bitka povodom revizije boračkih prava

Vijesti 13. apr 201518:38 > 18:50
N1

Nastavlja se rovovska bitka oko revizije boračkih prava. Je li revizijom i ukidanjem prava ušteđen novac ili će zbog tužbi trošak biti još veći. Hoće li nekad biti konačni odgovor kako je moguće da smo imali toliko vojnika i oficira?

U HVIDRA-i ne odustaju od zahtjeva – poništenja revizije i osnivanja dva sektora unutar federalnog ministarstva za pitanje boraca, jedno za ARBiH, a drugo za HVO. Pozivaju se na sličan ustroj u HNK, ali i na manjak zaposlenika hrvatske nacionalnosti.

Drugačiji je bio ustroj Armije formacijski, a drugačiji HVO-a. Ako čovjek vodi gore pravnu službu, a Bošnjak je,  on ne može znati kakav je ustroj bio HVO-a. Nije isto biti zapovjednik desetine i brigade. Drugačija je bila struktura. Znači taj čovjek bi radio za HVO. Opet će ministar na kraju biti koji će dati rješenja“, rekao je Mario Cvitković.

Dva sektora trebala bi odgovoriti i na reviziju koja je u prethodnom mandatu, kako tvrde u HVIDRA-i provedena na štetu hrvatskog naroda. Dva sektora obećao je i prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović, nakon što ga je hrvatska braniteljska populacija optužila da je mjesto resornog ministra olako prepustio Bošnjacima. Čović je poručio kako je unutar koalicije postignut dogovor, što je resorni ministar negirao.

Podjele ministarstva po sektorima po nacionalnoj osnovi neće biti. Dakle mi ministri dobili smo od sve tri stranke taj sporazum i to uopšte nije bilo tretirano“, kazao je Salko Bukvarević.

Federalno ministarstvo u svom radu vodiće se isključivo Zakonom o reviziji, što je ministar prenio i u prvim susretima sa boračkim udruženjima i kantonalnim  ministrima, a to u slučaju revizorskih timova znači.

Bit će predložene četiri osobe iz reda hrvatskog naroda i četiri iz bošnjačkog u specifičnim kantonima. Tako stoji u Zakonu.

Ovo pitanje moglo bi bez dvojbe utjecati na odnose u Federalnoj vladi. No te ne bi bilo prvi put nakon što je prošle godine revizorskim timovima onemogućen uvid u dokumentaciju o boračkoj populaciji u četiri hercegovačke općine. Resorni ministar Zukan Helez zatražio je obustavu isplata invalidnina za ova područja.

Nakon toga predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, smijenio je ministra finansija što je dovelo do potpune blokade Federacije BiH.

Novi predsjednik Federacije poteze starog nije želio komentirati no jasan je u jednom-revizije već revidiranih prava.

Znači, odmah obustaviti sudske postupke, vratiti osobe u prava a naravno napraviti napraviti reviziju nezakonitih korisnika boračkih prava“, poručio je Čavara.

Više od 7.000 osoba izvedeno je iz boračkog prava u proteklih godinu dana, navodno ušteđeno oko 60 miliona KM iako ta cifra nije končana zbog velikog broja sudskih procesa.

Revizija nije provedana samo u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. Podneseno je 200 krivičnih prijava, a do sada niko nije procesuiran.