Optuženi za ratni zločin u Bijeljini oslobođen optužbe

Vijesti 14. apr 201515:02 > 15:04
N1

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je u utorak nekadašnjeg pripadnika dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Republike Srpske Miodraga Živkovića optužbi za zločin nad civilima u Bijeljini 1992. godine, odnosno silovanje i ubojstvo, prenosi Tanjug.

Sud smatra kako nema dokaza da je Živković izvršio kazneno djelo za koje se tereti, a ni saslušani svjedoci ga nisu prepoznali kao izvršioca.  

Na ovu presudu Tužiteljstvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.  

Za zločine u Bijeljini pravosnažno je osuđen Dragan Jović na 20 godina zatvora, Alen Ristić na 10, a Zoran Đurđević na 13 godina zatvora.  

Tužiteljstvo za ratne zločine tereti Živkovića i ostale osuđene da su 14. srpnja 1992. godine u Bijeljini opljačkali bošnjačku obitelj, više puta silovali dvije žene, od kojih je jedna par dana prije tog zločina rodila. Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.  

Navodi se i kako su potom opljačkali kuću žene invalida, te se njezinim vozilom udaljili s lica mjesta.  

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmjenično silovali žene, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu te se udaljili s lica mjesta.  

Ovaj slučaj, poznat kao “Bijeljina”, BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim predmetima.  

Pretkazneni postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.