Šerif Zjakić najuspješniji kadet Kraljevske vojne akademije

Vijesti 14. apr 201520:25 > 20:28
Ministarstvo odbrane BiH

Bh. vojnik Šerif Zjakić postao je oficirski kadet u britanskoj vojsci nakon što je uspješno završio Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst.

Na školovanje, koje traje 14 mjeseci, krenuo je kao pripadnik OS BiH koji je izabran od većeg broja kandidata. Prva faza ovog školovanja podrazumjeva učenje engleskog jezika, osnova vojnog znanja te fizičku pripremu kadeta. U drugoj fazi kadet odlazi u Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst gdje se u potpunosti obučava da postane oficir.

 Zjakić je od strane komandanta i njegovih instruktora na Kraljevskoj vojnoj akademiji nagrađen za odlično poznavanje engleskog jezika i ukupan istinski potencijal koji je pokazao tokom obuke, a u Sandhurstu dobio je nagradu za najboljeg kadeta na Defence Academy of United Kingdom. Također, dodijeljeno mu je i priznanje Hodson's Horse Merit za izvanredne akademske i vojne rezultate na Kraljevskoj vojnoj akademiji.

Šerifa Zjakića nije jedini vojnik iz BiH koji je pohađao ovu prestižnu vojnu akademiju. Pored Zjakića uspješna su školovanja na Sandhurst imali i Darko Miloloža, Jasmin Čolić, Edita Karahasanović i Almira Spahić. O ugledu ove akadamije u Ujedinjenom Kraljevstvu najbolje govori podatak da ju je pohađao Princ Harry.