Počelo uklanjanje mina na tri lokaliteta u Srebrenici

Vijesti 15. apr 201513:30 > 13:32
Anadolija

Na području srebreničke opštine počelo je deminiranje terena na tri lokaliteta, izjavio je Srni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite u ovoj opštini Hasudin Mustafić.

On je precizirao da demineri Oružanih snaga BiH rade na deminiranju oko 44.000 metara kvadratnih prostora na lokalitetu Osoje u Mjesnoj zajednici Sućeska.

“Deminerski timovi Oružanih snaga BiH već tri godine rade na uklanjanju mina u srebreničkoj opštini. Prošle godine su od mina očistili oko 100.000 metara kvadratnih. Ove godine planirano je da u okviru svojih redovnih zadataka obave deminiranje dva lokaliteta u Osoju i još dva u drugim dijelovima naše opštine na ukupnoj površini od oko 100.000 metara kvadratnih”, pojasnio je Mustafić.

Ambasada SAD u BiH već nekoliko godina finansira projekte deminiranja u ovoj opštini. “Zahvaljujući donaciji Ambasade SAD u BiH jedna komercijalna deminerska firma obavlja deminiranje na lokalitetu oko izvorišta Herka u selu Osmače”, rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, organizacija “Norveška narodna pomoć” i ove godine je nastavila deminiranje na srebreničkom području.

Norvežani su lani deminirali 178.000 metara kvadratnih na području sela Likari.

Mustafić ističe da Norvežani rade u selu Radonjići u mjesnoj zajednici Gostilj gdje treba da uklone mine sa oko 60.000 metara kvadratnih prostora.

U opštini Srebrenica pršle godine je deminirano ukupno 216.000 metara kvadratnih terena i ugovoreno je da se tolika površina očisti od mina i ove godine.

Mustafić kaže da se očekuje da će u ovoj godini biti potpisani ugovori o deminiranju sa još nekim zainteresovanim organizacijama koje su izrazile spremnost da podrže projekte deminiranja u ovoj opštini čime bi se više lokacija očistilo od mina zaostalih iz rata.

Time bi se povećala sigurnost stanovništva, ali i divljači i stoke na području ove lokalne zajednice.

U ovoj opštini još je pod minama 85 obilježenih lokaliteta ukupne površine oko dva miliona metara kvadratnih.