Formiranje vlasti u HNK i SBK: Sad je sve na HDZ-u

Vijesti 15. apr 201518:35 > 18:42
N1

HDZ BiH i SDA ni danas nisu postigle dogovor o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjebosanskom kantonu.

Na današnjem sastanku u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarali su o implementaciji izbornih rezultata.

“Dotakli smo razna pitanja, i posjetu pape i budžet na državnom nivou i formiranje vlasti u SBK i HNK. Ali nismo postigli dogovor, dogovarat ćemo se dalje. Treba ubrzati sve procese”, smatra Izetbegović.

Propao je još jedan pokušaj rješavanja krize u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjebosanskom kantonu.

“Moja želja je da što prije imamo vlast u Mostaru, odnosno HNK-u i SBK-u. Mislim da smo potrošili sve moguće vrijeme i zagovornik sam ideje da se to uradi odmah”, kaže Čović.

Na pitanje je li glavni problem oko formiranja vlasti koliko će mandata dobiti DF, Izetbegović je kazao kako je SDA spreman jednu poziciju ustupiti DF-u te kako je sada sve na HDZ-u.

“Mi smo se nadali nekim koncesijama od HDZ-a barem u jednoj od ta dva kantona, ali za sada nema te spremnosti pa vidjet ćemo”, ističe Izetbegović.

Čović i Izetbegović naglasili su kako će se u narednom periodu nastaviti traženje modusa za efikasnije funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti.