Pusić sa članovima Predsjedništva BiH o EU integracijama

Vijesti 15. apr 201520:30 > 20:35
Fena

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnu Pusić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazili su dobrodošlicu ministrici Pusić i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske, te ličnom doprinosu ministrice Pusić na aktivnostima oko kreiranja posebnog pristupa EU prema BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

vezana vijest

Razgovarano je o procesu integracije BiH u EU, te o usvojenoj Zajedničkoj izjavi o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU, kao i o daljem toku implementacije Zajedničke izjave.  

Posjeta ministrice Pusić je priprema za radni doručak ministara vanjskih poslova Evropske unije i predstavnika BiH, koji će biti održan 20. aprila u Luksemburgu, a pred sastanak Vijeća za opće poslove EU (GAC) na kojem će biti razmatrana Odluka o objavljivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.  

Ministrica Pusić kazala je da je veliki interes ministara EU za spomenuti sastanak i da je pred BiH prilika da krene aktivnije putem EU, a da će Hrvatska nastaviti podržavati BiH na njenom evropskom putu.  

U kontekstu razgovora o regionalnoj saradnji naglašen je značaj koji BiH pridaje unapređenju odnosa sa susjedima i istaknuto da BiH i Hrvatska njeguju dobre i prijateljske bilateralne odnose, te saradnju na regionalnoj osnovi.  

Uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovala savjetnica Tonka Krešić.