Fra Drljo: Neka se dešavanja u Trusini nikada ne ponove

Vijesti 16. apr 201509:45 > 09:46
N1

U Trusini kod Konjica danas se obilježava 22. godišnjica zločina u kojem su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ubili 18 hrvatskih civila i četiri vojnika HVO-a.

Uživo iz Trusine u jutarnji program N1 televizije javila se reporterka N1 televizije Dženana Kaminić.

Članovi porodica se okupljaju. U 10 sati će biti položen vijenac ubijenima, a u 11 sati će biti održana misa za sve žrtve ovog sela. Izaslanstva od najnižeg do najvišeg državnog nivoa vlasti će odati počast žrtvama u selu Trusina.

Za ovaj zločin do sada je osuđena samo Rasema Handanović, na pet i pol godina, nakon što su je Sjedinjene Američke Države isporučile BiH. Postupak se vodi protiv Zulfikara Ališpage, Nihada Bojadžića, Edina Džeke, te protiv još četvorice pripadnika ove jedinice.

Župnik fra Darko Drljo, mještanin Trusine i dio porodice žrtava kazao je za N1 kako je dovoljno pogledati selo i vidjet da je tu ostala samo jedna osoba hrvatske nacionalnosti.

“Pola žrtava se uspjelo prebaciti i ukopati u Trusini. To nam je satisfakcija. Treba pronaći onoga ko je odgovoran i ko je mogao tako nešto učiniti. Bilo bi dobro da ih stigne pravda, ali i da se poručuju poruke mira i suživota, da zla više ne bude. I nakon 22 godine i dalje imamo posljedice rata“, kazao je dra Drljo.

Fra Darko Drljo je u ratu izgubio oca, brata i strica. Kaže da je za njega ovaj dan jako težak, ali ipak poziva na mir i suživot. “Neka se više nikome tako nešto ne dogodi“, rekao je fra Drljo.