147 studenata ležalo 147 sekundi za ubijene kolege iz Kenije

Vijesti 16. apr 201508:35 > 17:11
N1

Studenti Univerziteta u Mostaru izveli su u četvrtak tačno u 14.07 sati performans pod nazivom "147 sekundi za Keniju" kojim su željeli skrenuti pažnju na ubistvo 147 kenijskih studenata.

Ležeći nepomično na zemlji 147 sekundi u univerzitetskom kampusu, mostarski studenti su željeli skrenuti pažnju javnost na tragediju i studentske žrtve terorizma, senzibilizirati javnost, te potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji i kontekstu sukoba u kojemu se tragedija dogodila.  

Po riječima predsjednice Studentskog zbora Univerziteta u Mostaru Janje Marušić, cilj je akcije skrenuti pažnju javnosti na tragediju te pokazati sućut i solidarnost s porodicama žrtava.  

“Mislim da mi njima ovim performansom ništa konkretno i veliko nećemo moći pomoć. No, iako smo od njih udaljeni kilometrima, želimo im pokazati da smo bar u mislim s njima”, kazala je Marušić, dodavši kako, po njezinom mišljenju, javnost o ovom događaju nije pokazala dovoljno senzibiliteta.  

Performans je organizirao Studentski zbor Univerziteta u Mostaru u saradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu.  

Pokolj na univerzitetu u Garissi, gradu na granici između Kenije i Somalije, dogodio se u jutarnjim satima 2. aprila, kada su onamo, naoružani bombama i automatskim puškama, upali maskirani napadači militantne grupe Al-Shabab.