Kermo: Nisu svi Hrvati ukaljali obraz u Ahmićima

Vijesti 16. apr 201518:31 > 19:24
N1

U Ahmićima kod Viteza danas je obilježena 22. godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti. Pripadnici HVO-a su u napadu na Ahmiće 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila, a zločin su otkrile snage Ujedinjenih naroda.

Abdulah Ahmić direktni je svjedok zločina u Ahmićima. Preživio je streljanje. U akciji specijalnih vojnih jedinica HVO-a kodnog naziva “48 sati”, ubijeni su njegov otac, majka, tri sestre i brat.

“Ovdje mi je ubijen otac i brat. Također i mene su streljali, ali sam preživio. Samo sam čuo da mi je mater živa ostala. Kasnije su hrvatski vojnici ubili i mater i tri sestre i još troje starih koji su tu ostali”, sjeća se Ahmić.

Slike pripadnika UN-a svijetu će otkriti svu brutalnost zločina kojeg su počinile specijalne snage HVO-a. Na svakom koraku mrtva tijela, spaljene kuće u zločinu protiv čovječnosti kako ga je okarakterisao Haag, ubijani su i najmlađi.

“U Ahmićima je ubijeno 116 osoba, 32 žene, 11 djece mlađih od 18 godina i tromječna beba”, stoji u izvještaju UN-a.

Na 25 godina zatvora u Haagu je za zločine presuđen vojni zapovjednik HVO-a i Herceg Bosne Dario Kordić koji je prošle godine pušten na slobodu nakon dvije trećine kazne. Na 20 godina osuđen Miroslav Bralo, a pred Sudom BiH procesuiran samo Paško Ljubičić. Ipak više od nerada lokalnih sudova, mještane boli činjenica kako se i dalje traga sa posmrtnim ostacima 31 osobe.

“Mislimo da neki znaju gdje se nalaze naši najmiliji i uvijek će nas proganjati ta činjenica”, smatra Mahir Husić.

“Nisu svi Hrvati ukaljali svoj obraz. Odali smo počast našem komšiji Jozi što je spasio jednog Bošnjaka. Pozvao bih naše komšije da sada smognu snage i budu humani kao Jozo”, dodaje Elvedin Kermo.

Ahmići nastavljaju da žive, kako kažu mještani od 16. do 16 aprila, u nadi da će njihove apele napokon neko čuti.