Krešo: Obnovom sela odat će se počast žrtvama u Trusinama

Vijesti 16. apr 201518:49 > 19:27
N1

Na današnji dan 1993 godine, u akciji Armije RBiH, pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar" ubili su 18 civila i četiri pripadnika HVO-a. Polaganjem vijenca ubijenim Hrvatima, te Svetom misom u Trusini kod Konjica, obilježna je 22 godišnjica zločina.

Dvadest drugu godinu zaredom, Darko Krešo, današnji dan dočekuje sa posebnim bolom i tugom. Prije dvadeset dvije godine izgubio je oca, brata i mnogobrojnu rodbinu.

“Teško je isto kao da je jučer bilo. Kad ruka pravde ne zadovolji žrtve to je onda još teže, jer kad dođete u prazno selo, u kojem je obnovljena jedna-dvije kuće, to je još teže. Najveća počast bila bi za poginule, a i njihove porodice, kad bi se obnovilo selo, da zaživi, da se napravi nešto”, smatra Krešo.

Trusina je i nakon dvadeset dvije godine od ovog stravičnog zločina pusta. Brojni zvaničnici iz javnog i političkog života koji su prisustvovali godišnjici, istakli su kako bi se nadležni morali više angažovati kada je u pitanju obnova u ratu porušenih domova.

“I ne samo u Trusini nego u mnogim drugim mjestima stradanja treba na praktičan način pomagati, ne samo doći ovako uz obljetnice, položiti cvijeće, pomoliti se i tad se prisjetiti žrtava. Na jedan praktičan način za ljude koji stvarno žele da se vrate trebamo omogućiti osnovne elemente za život”, ističe član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Za zločine u Trusini dosad je osuđena Rasema Handanović Zolja, a postupak se vodi protiv sedam pripadnika jedinice “Zulfikar”.

Prisjećajući se svojih najmilijih, don Darko Drljo je pozvao državne institucije da rade svoj posao i rasvijetle zločin u Trusini te procesuiraju odgovorne.

“Ovo je učinila mržnja. Nemojmo dozvoliti da nama mržnja vlada. Zato je prelijepo oprostiti da se čovjek lijepo osjeća, normalnije će živjeti sa manje stresa i bit će radosniji. Širit će svoju radost na druge ljude. Sve obitelji bez obzira koje nacionalnosti bile, koje su izgubile nekoga, su mnogo spremniji oprostiti od onoga koji nije nikog izgubio”, tvrdi Don Drljo.

Don Drljo nada se da će početi obnova kuća u ovom selu i da će naredne godine na obilježavanju godišnjice stradanja svojih najmilijih zateći nekoliko povratnika.