Prodanović za N1 uoči sjednice Predsjedništva BiH: Vrijeme je…

Vijesti 26. aug 201912:07 > 12:21
Anadolija

Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je komentarisao sutrašnju sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zoran Tegeltija koji je predložen za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je prošao provjere CIK-a i SIPA-e a očekivanja Prodanovića u vezi sa sutrašnjom sjednicom Predsjedništva BiH su da je krajnje vrijeme da se dođe do rješenja.

“Nadam se da će Predsjedništvo predložiti kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a istovremeno nakon potvrđivanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, i izbora Savjeta ministara, smatram da je novi saziv Savjeta ministara u obavezi da poštujući zakone i Ustav BiH realizuje sve dogovorene ciljeve koji su dio sporazuma tri politička lidera u BiH koji imaju namjeru da uspostave izvršnu vlast”, kazao je te dodao:

“Mislim da je krajnje vrijeme. Nalazimo se u dramatičnom zastoju. Svaki zastoj nas još dublje vodi u krizu. Bilo bi značajno da se kompromisno dođe do rješenja koje je prihvatljivo za sve”.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović kazali su da će biti imenovan mandatar ako SNSD i Milorad Dodik pristanu na ANP. Na pitanje je li se nešto u međuvremenu dogodilo i je li SNSD promijenio svoj stav, Prodanović je rekao da, koliko on zna, nije promijenjen stav, ali da se ništa ne treba uslovaljavati.

“Smatram da ne treba uslovljavati bilo šta s čim niti je pozicija Predsjedništva da piše ili donosi ANP, već da izvršna vlast pripremi sve dokumente, a Predsjedništvo o tome da se izjašnjava kada oni budu konsenzusom usvojeni”, naglasio je.

Za N1 je komentarisao i navode iz SDS-a kako na ovaj način Dodik žrtvuje Zorana Tegeltiju jer, kako ističu, Tegeltija navodno želi da bude novi direktor Alumine te poručio: “To je očekujuća reakcija opozicije kad nema šta argumentovano onda spinuju različitiv tekstovima. To je besmislena tvrdnja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad