Dodikovi koraci nakon 5. septembra i Džaferovićev odgovor

Vijesti 27. aug 201913:54 > 14:03
FENA/Almir Razić

Šefik Džaferović, član Predsjedništva iz bošnjačkog naroda kazao je danas da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik, najavio šta slijedi ukoliko do 5. septembra ne bude realizovan rok za formiranje vlasti na državnom nivou.

VEZANE VIJESTI

Džaferović je ocijenio da najavljeni potezi ne mogu prozivesti formalne posljedice.

‘Dodik je kazao da ukoliko ne bude dogovora do 5. septembra da će onda biti sazvana Skupština Republike Srpske i da će se tu raspravljati oko povlačenja saglasnosti da nadležnosti bih za pitanje odbrane Bosne i Hercegovine, VSTV-a i Uprave za indirektno oporezivanje”, ispričao je Džaferović obraćajući se javnosti nakon otkazivanja sjednice.

”Kazao sam na to da niko nikome ne treba da prijeti, da to neće biti dobar potez. Taj potez neće moći proizvesti formalne posljedice jer su to nadležnost prenesene sproazumom entiteta i koje je prihvatio državni parlament. Bez odluka tri parlamenta ne može se promijeniti”, poručio je on.

Podsjećamo, Džaferović je kazao da su svi članovi Predsjedništva danas bili mišljenja da vanredna sjednica treba biti otkazana jer se nisu stekli uvjeti za njeno održavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad