Komšić o disoluciji: Ti što su probali – ili su u Haagu ili pod zemljom

Vijesti 27. aug 201914:21 > 14:43
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se danas novinarima nakon što je otkazana vanredna sjednica te institucije.

Gospodin Dodik je na samoj sjednici povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu imena mandatara za Vijeće ministara BiH. Rekao je također da neće više insistirati na održavanju slične sjednice, čekajući da dođe 5. septembar kao rok koji je naveden u sporazumu. Također, Dodik je najavio na samoj sjednici da će ukoliko do 5. septembra ne bude realizacije sporazuma, ići na NSRS i tražiti da NSRS povuče svoju saglasnost u osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV i uvođenje indirektnih poreza. Rekao je i da Sud i Tužilaštvo po njemu nisu ustavni, što, oprostite na tumačenju, izgleda kao njegovo nepriznavanje i nadležnost Suda i Tužilaštva. To je ono što se dešavalo na samoj sjednici. Ako me pitate za mišljenje, mislim da ipak treba sačekati 5. septembar. Naravno, obaveza nas jeste da radimo u skladu sa Ustavom i zakonima. Ne bih želio da ovo uđe u neku eskalaciju krize, kako to najavljuje Dodik“, istakao je Komšić.

“Ne možete povući nadležnosti jer tada se nije izjašnjavao samo jedan parlament. S obzirom da je politička situacija u BiH takva i da živimo u takvom vremenu, očito da nije ni važno šta piše u zakonu. Jer da se držimo zakona, ne bismo ni došli u ovu istauciju da razgovaramo o ANP-u i NATO-u. Ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje su ipak dobre u BiH i koje funkcnionišu”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje novinara koji bi mogao biti najgori scenarij iza 5. septembra je rekao: “Ja nisam učestvovao u sklapanju tog sporazuma, jer da sam učestvovao, ne bih dozvolio da se tumači na razne načine kao što se radi. Nije nam u cilju vući poteze koji mogu dodatno uvući u krizu. Kao član Predsjedništva ističem da se Ustav i zakoni moraju poštovati. Kad dovodite u pitanje Ustav i zakone i obarate te postulate funkcionisanja države, onda su svakakva čuda moguća. Sve države, demokratske države, počivaju na provođenju Ustava i zakona“.

Upitan je i da prokomentariše da li je realno očekivati kompromis.

“Ja mislim da može. Na prošloj sjednici Predsjedništva sam pokušao da idem s nekim kompromisom da zadovoljim Dodika kad je riječ o ANP-u da budući mandatar preuzme obavezu da dostavi ANP. Pokušali smo da idemo u varijante u kojoj niko neće biti poražen ili pobjednik, ali ovdje je važno da ste neka vrsta pobjednika. S ovakvom situacijom samo ćemo svi izgubiti. Nikom neće biti bolje od svega toga. Možemo doći do kompromisa, on leži u onom što imamo”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na pitanje kako pojedini analitičari kažu da postoji bojazan da Dodik iskoristi situaciju da se pokrene plan disolucije zemlje, Komšić je poručio kako su to neki probali i ‘92. godine.

Znate gdje su sad ti što su probali? Pogledajte gdje su. Problem ih nije naći – što od Haaga što pod zemljom. Dakle, to se neće desiti. Ne postoji niti se rodio taj koji može to da uradi“.

Komšić je istakao i kako želi da vjeruje da će se dogovor ispoštovati, ali da se boji da je drugi scenario izvjesniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad