Odbrana: Od svjedoka 4 zavisit će konačna presuda Ćufuroviću

Vijesti 27. aug 201917:30 > 19:11
N1

Suđenje Ibri Ćufuroviću, koji se tereti da je ratovao na području Sirije, počelo je čitanjem optužnice Državnog tužilaštva i izlaganjem uvodnih riječi. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 12. jula ove godine podiglo optužnicu protiv Ćufurovića, koji je u aprilu deportovan iz Sirije i nalazi se u pritvoru.

Ibru Ćufurovića prvog izručenog bh. državljanina koje se borio u Siriji na strani ISIS-a Tužilaštvo BiH tereti da je postao pripadnik teororističke grupe i pružao joj pomoć te počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe.

Ćufurović: Da. Da li se ja ovdje vodim kao organizator ili ne? Ja se ovdje vodim kao organizator terorističke grupe?

Sutkinja: Pripadnik teororističke grupe ovdje piše. Dakle kao pripadnik terorističke grupe pružao pomoć grupi. Ne kaže da ste organizator.

Ćufurović: Ok.

Sutkinja: Je li ostalo jasno?

Ćufurović: Jeste.

Prema navodima Tužilaštva, Ćufurović je 2014. godine otišao u Siriju kada je imao 19 godina, a tamo je koristio ime Abu Kasim Albosni, te učestvovao u terorističkim aktivnostima u jedinici “Bejt Komandos” koja je kasnije preimenovana u “El Aksa” borivši se protiv legitimnih vojnih snaga Sirije. Tamo je boravio sve do aprila ove godine, kada je deportovan u BiH.

“Pred Vama će časni sude biti prikazan snimak na kojem se nalazi Ibro Ćufurović, iznad strijeljanih vojnika na sirijskom ratištu, kako uzvikuje riječi: Tekbir i Allahu Ekber. Materijalnim dokazima Tužilaštvo će dokazati da je Ibro Ćufurović bio pripadnik ISIS-a, da je imao karton Islamske Države”, kaže Ćamil Hasanspahić, tužilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je najavilo iskaze bliskih članova porodice Ibre Ćufurovića koji su pristali svjedočiti o njegovom odlasku na sirijsko ratište ali i svjedoka broj 4 od čijeg svjedočenja će uveliko zavisiti konačna presuda, navodi odbrana. Advokat Ćufurovića poslao je i prijedlog Tužilaštvu za sporazum.

“Ima niz okolonosti koje je Tužilaštvo trebalo iznijeti u uvodnoj riječi, a nije iznijelo. Prvenstveno da je moj branjenik navodno već tamo bio u logoru 19 mjeseci. Faktički da je ranije pokušavao da se vrati, što će i njemu profesionalni svjedok svjedočiti u tom smislu. Da je već imao nekakve papire za povratak ali nije uspio. Da vam otkrijem od jedne i po do tri mi smo predali, mada nemam odobrenje mog branjenika, ali eto pošto sam već najavio sudskom Vijeću, i mislim da je to u granicama korektnosti ako uzmemo kakve je do sada praksa bila”, ističe Senad Dupovac, advokat Ibre Ćufurovića

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar, a više od 90 bosanskohercegovačkih državljana čeka odluku od dobrovoljnom povratku iz Sirije. Izručenjem Ćufurovića BiH u sirijskom kampu Roj ostalo je 30-ak državljana BiH, među kojima tri bh. državljanke sa devetoro djece. Nadležnima u BiH ranije su uputile apel za povratak. Članovi njihovih porodica u BiH govorili su o teškim uslovima u kampu, zarazama, nedostatku pitke vode. Neutvrđen je broj državljana BiH koji pristižu i u drugi kamp – Al Hol.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad