Majke enklava Srebrenica i Žepa kreću u novu borbu za istinu i pravdu

Vijesti 28. aug 201917:17 > 19:04
N1

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa", najavilo apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, na presudu Vrhovnog suda Holandije, kojom je, sa 30 na 10 posto, smanjena djelomična odgovornost Holandije za smrt 350 žrtava genocida u Srebrenici. Danas su predstavile advokatski tim iz BiH i Holandije, koji je, kako poručuju, vodio s njima pravnu borbu skoro dvije decenije. Ukoliko se ne dogovori procijenjena materijalna štetu sa Holandijom, borbu nastavljaju u Strazburu.

Ameli Pašić ubijen je otac u srebreničkom genocidu. Iako je Mevludin bio zaposlenik Ujedinjenih nacija, nije uspio preživjeti u zaštićenoj zoni. Amela danas nema nijednu očevu fotografiju, ali sa sobom nosi sjećanja 13. jula 1995. godine kada ga je posljednji put vidjela. Svaki dan, kako kaže, ode do mezara svoga oca.

Od 1995. godine do danas sve neke lijepe stvari su mi se dešavale na njegov rođendan. Prvu stipendiju sam dobila na njegov rođendan, prvi posao sam dobila na njegov rođendan. Počela sam da radim u Memorijalnom centru na dan njegovog rođenja. Ne znam…možda je nešto posebno vezano između nas“, kazala je Amela Pašić za N1.

Amelin otac jedan je od 350 Bošnjaka za čiju smrt je djelimično odgovoran holandski bataljon UN-a, utvrdio je Vrhovni sud Holandije u julu ove godine. Čime je umanjio procenat procijenjene odgovornosti sa 30% na 10% kolika je kako smatra Sud bila vjerovatnoća da će Srebreničani preživjeti unutar zaštite UN-ovog bataljona. Preživjeli srebreničkog genocida ocijenili su presudu kao – negiranje genocida a licitiranje srebreničkim žrtava je kažu nedopustivo.

I mi kao porodice ne razumijemo šta znači 10% od ljudskog života. Šta znači zaštita jedne grupice ljudi koji su slučajno zadesili se u prostoriji. Mi smo svi bili pod zaštitom UN-a i svi smo bili okruženi žicom i stalno su nam govorili da nam garantuju život da ostanemo mirni“, kaže Kada Hotić iz Udruženja “Majke Srebrenice i Žepe”.

Novčanu odštetu holandskom presudom, mogu ostvariti bliži članovi porodice osoba koje su ubijene unutar sam baze u Potočarima. Kompenzacija će iznositi 10% od iznosa koji advokatski tim treba ispregovarati sa Holandijom.

Nakon punih 19 godina rada na predmetu, mi smo uspjeli ostvariti da kažem pravnu pobjedu. Nikad i niko u historiji evropskog i svjetskog pravosuđa nije uspio dobiti presudu kojom bi jedna država bila utvrđena odgovornom za propuste njenih vojnika koji su radili pri misiji Ujedinjenih naroda“, ističe Semir Guzin, advokat Udruženja “Majke Srebrenice i Žepe”.

Opširnije u prilogu Semira Mustafića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad