Stipendisti iz BiH odlaze u Englesku kako bi se vratili sa znanjem i pomogli

Vijesti 28. aug 201918:48 > 20:20
N1

U rezidenciji britanskog ambasadora ispraćena je nova generacija Chevening stipendista koji odlaze na studiranje u Veliku Britaniju. Njih 13. Do sada više od 200 Chevening stipendista iz BiH učestvovalo je u ovom programu. Poručuju, odlaze sa velikim očekivanjima, i istim ciljem. Sticanjem praktičnih znanja, doprinijeti razvoju svoje države.

Zlatko Gerin i Aida Hodžić kao dobitnici Chevening stipendije prije dvije godine, imali su priliku boraviti i studirati na jednim od najprestižnijih fakulteta u Velikoj Britaniji. Aida je na Univerzitetu u Oksfordu studirala javne politike. Kazala je da se u BiH vratila sa novim znanjem i vještinama kako bi doprinijela razvoju svoje domovine:

“To je jedna godina koja vrlo kratko traje i koja je dovoljna da promijeni čovjeku život u jednom totalnom drugom smjeru od onoga što je on zamišljao u svom životu. Jedna godina u toj Britaniji i jedna nova mreža ljudi mi je toliko proširila vidike i toliko toga novog sam naučila, a sama Britanija je puna mogućnosti.”

Život u Britaniji nije nimalo sličan bosanskohercegovačkom, krenuvši od svakodnevnice pa do vrijednosti koje se tamo ističu, ispričao nam je Zlatko. Zbog toga povratak u BiH bio je podjednako stresan kao i odlazak iz nje. Ipak, budućim studentima poručio je da iskoriste ovu priliku:

“London je bio jedno zaista, što oni kažu na engleskom life changing iskustvo, jedno iskustvo koje je promijenilo mene u svakom smislu na bolje.”

A kroz slična iskustva proći će i novi stipendisti. Njih 13 odlazi sa velikim očekivanjima. Glavni razlog je kažu sticanje praktičnog iskustva, koje im nije u potpunosti omogućeno u njihovoj zemlji, ali po povratku, svi oni imaju istu misiju.

“Nadam se da ću steći nova znanja i iskustva koja ću moći da donesem u naše društvo i da unaprijedimo društvo u kojem mi živimo”, kazala je student Aida Mija Alić.

Elvira Jukić još jedan student kazala je:

“Zapravo kad se vratite sa studija u Bosnu i Hercegovinu pokušate sa tim novim znanjem, poznanstvima, iskustvima da promijenite nešto u svojoj državi.”

Isto mišljenje ima i Duško Milojević. Međutim, on se raduje i ostalim prednostima koje mu donosi život u Britaniji:

“Očekujem da ću uživati u Mančesteru, da ću imati priliku ići na utakmice i da se družim, ono sve što nosi studentski život.”

Elvira, Aida i Duško vratiće se u BiH. Nijednog trenutka nisu pomislili drugačije. Velika Britanije može ostvariti njihove snove, ali može i BiH. Oni će to svojim primjerom i pokazati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad